Желязков намекна, че автоинструкторите не искат да спре корупцията в бранша

2320
Желязков намекна, че автоинструкторите не искат да спре корупцията в бранша
Снимка: БГНЕС

Министерство на транспорта е запознато с недоволството на автоинструктори от страната и заканата им да излязат на протест на 7 октомври заради промени в Наредба 37 и 41. Запознат съм с исканията им, но дебатът за оптимизиране на процесите за практическата и теоретична подготовка на кандидат-водачите се води от миналата година и всичко, което в момента се посочва като проблем е второстепенно. Така транспортният министър Росен Желязков коментира темата пред БГНЕС.

„Това, което правим от една година, е непрекъснато да консултираме с бранша всички мерки и действия, които от една страна са в полза на по-добрата подготовка на водачите, от друга страна за намаляване на корупционния натиск в системата и от трета страна да е в полза на индустрията и преподавателите на автошколите и центровете за подготовка. Това, към което се стремим, е да направим подготовката проследима, по електронен път. Това да не е за сметка на обучаемите и да не е за сметка на центровете. За това всички електронни системи ще бъдат изградени и поддържани от „Автомобилна администрация“. В момента това се прави от „Информационно обслужване“. Това са дейности, които ще намалят субективните възможности за надписване, за подценяване, за манипулации в часовете по подготовка“, коментира той.

Да си "купиш" шофьорска книжка - все още има как

Схеми за продажба на шофьорски книжки все още си вървят. Една от най-популярните е предварително да се отбележат верните отговори с хим...

Какво всъщност предвиждат промените в Наредба 37 и 41? Промяна: Да се въведе електронно обслужване и електронна документация в автошколите

Желязков подчерта, че в момента наредбите са подложени на обществено обсъждане, а не са влезли в сила.

„Ние не сме взели решение, ние сме лансирали предложения за решения, които трябва да се обсъдят с бизнеса. Разбира се, че ще има недоволни, особено когато става въпрос за изсветляване на дейността. Ние искаме тази дейност да е изсветлена“, каза още той и добави, че подготовката може да започне и преди навършването на пълнолетие, както и че държат водачите да бъдат добре подготвени и не колаборират с администрация, която е склонна да си затваря очите за недостатъчно добрата подготвеност на водачите.

Той определи заявката за протест като опит да се спъне процесът на обсъждане, а не да се търси реален резултат. Според него е нямало да се стигне до тук, ако всички страни са били доволни от качеството на подготовката на водачите и подчерта, че нито една от тези промени няма да доведе до допълнителни разходи – било то за школите или за курсистите.

Автоинструктори излизат на национален протест на 7 октомври, ако Борисов не реагира

На 7 октомври автоинструктори излизат на национален протест заради готвени промени от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация...

По отношение на искането на автоинструктори дейността им да премине към Министерството на образованието и науката, Желязков каза, че тази идея ще бъде разгледана. Но отново подчерта, че това е второстепенен въпрос.

„Това не е същината на въпроса. Ако премине към МОН, изпитите къде да се провеждат? Тази идея като че ли е вторична, но се лансират хипотези, които ще бъдат разгледани. За нас е важно учебните центрове да имат свободата да обучават, но и ангажимента добре да обучават“, добави още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com