Калин Янакиев: Решението за военна помощ за Украйна е маскирано така, че да не се разсърди Нинова

7201
Калин Янакиев: Решението за военна помощ за Украйна е маскирано така, че да не се разсърди Нинова
Снимка: Actualno.com

Решението на депутатите да изпратят към Киев ремонтирана украинска техника в наши заводи изглежда "компромисно", за да не се разсърди Корнелия Нинова. Това заяви културологът проф. Калин Янакиев пред репортер на Actualno.com.

Да дадат една решителна подкрепа за нападнатата, подложената на геноцид и на престъпления срещу човечеството срещу Украйна. Пълна военна помощ за Украйна е длъжна да даде България. Доколкото разбирам, няма да е способна да го направи поради сложните сметки, поради дребнавото еснафство на голяма част от нашите съграждани. Те живеят в ситуация "Колкото повече се снишаваме, толкова по-добре може би ще живеем". Нещо, което е напълно неправилно, особено ако имаме някакъв исторически опит.
Нали прословутата мъдрост, която се приписва на Борис III - "Винаги с България, никога срещу Русия" - през 1944 съвсем не ни е спасила от 45-годишна окупация от Русия. По същия начин е и сега. Трябва да бъдем заедно с решителните европейски държави, да осъдим тази агресия и да помогнем на Украйна.
Депутатите гласуваха военно-техническа помощ. "Изглежда ми компромисно. Става дума за гласуване, което ще позволи някаква военна помощ, но за мен е леко странно това да е маскирано по такъв начин, че да можела да не се разсърди Корнелия Нинова, да можел да не се разсърди този или онзи. Това е не особено достойно. И все пак бих бил удовлетворен донякъде, щом това се гласува".
"Демократична България" са най-откровени от самото начало. Това, което напоследък се случи - отиване в правилна посока на "Продължаваме промяната", не бива да ни кара да забравяме, че именно ДБ от самото начало е на тези позиции и не ги е променяла.
ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ В УПР? Интересува ме само Русия да загуби тази война, това е най-важното от всичко. А дали в България някой ще се разсърди и ще напусне това правителство - нека да напуска.
КОМЕНТАРИТЕ на тези, които казват, че ще сме въвлечени? Въвлечена ли е Великобритания? А Германия, Полша, Чехия, Словакия? А защо да не е въвлечена (б.а. - България?). Това е война на злото срещу доброто. Побърканите съмишленици на Путин говорят, че могат да разрушат за един ден Великобритания, Ню Йорк. Русия им се заканва. И ние не бива да се боим. 
Много е унизително и безпринципно, като казваме, че сме малка страна. Защото като стане въпрос за воините на Самуил и за България на три морета, сме много голяма нация. Когато трябва да покажем национално достойнство, изведнъж сме малка и нещастна страна.
ДРУГИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ? Ще припомня онова, с което украинците поздравяват руските окупационни сили, същото бих им пожелал и аз.Решението на депутатите да изпратят към Киев ремонтирана украинска техника в наши заводи изглежда "компромисно", за да не се разсърди Корнелия Нинова. Това заяви културологът Калин Янакиев пред репортер на Actualno.com.

Той е част от протеста, който се провежда днес зад Народното събрание с призив за изпращане на военна помощ за Украйна. Един от организаторите на  демонстрацията е Цецка Бачкова от ДСБ (част от ДБ). В градинката зад парламента се събраха десетки граждани, подкрепящи исканията за оръжие за Киев.

Междувременно от другата страна на сградата на Народното събрание се провежда протест на граждани, призоваващи за "неутралитет".

Калин Янакиев поиска депутатите да дадат "една решителна подкрепа за нападнатата, подложената на геноцид и на престъпления срещу човечеството Украйна".

"Пълна военна помощ за Украйна е длъжна да даде България. Доколкото разбирам, няма да е способна да го направи поради сложните сметки, поради дребнавото еснафство на голяма част от нашите съграждани. Те живеят в ситуация "Колкото повече се снишаваме, толкова по-добре може би ще живеем". Нещо, което е напълно неправилно, особено ако имаме някакъв исторически опит", каза той пред Actualno.com.

"Нали прословутата мъдрост, която се приписва на Борис III - "Винаги с България, никога срещу Русия" - през 1944 съвсем не ни е спасила от 45-годишна окупация от Русия. По същия начин е и сега. Трябва да бъдем заедно с решителните европейски държави, да осъдим тази агресия и да помогнем на Украйна", добави той.

Депутатите гласуваха военно-техническа помощ, която включва само изпращане на ремонтирана у нас украинска техника - нещо, което поиска президентът на Украйна Володимир Зеленски. "Изглежда ми компромисно. Става дума за гласуване, което ще позволи някаква военна помощ, но за мен е леко странно това да е маскирано по такъв начин, че да можела да не се разсърди Корнелия Нинова, да можел да не се разсърди този или онзи. Това е не особено достойно. И все пак бих бил удовлетворен донякъде, щом това се гласува", каза Янакиев.

Според него "Демократична България" са най-откровени от самото начало. "Това, което напоследък се случи - отиване в правилна посока на "Продължаваме промяната", не бива да ни кара да забравяме, че именно ДБ от самото начало е на тези позиции и не ги е променяла", каза той.

Методи Лалов: Путин докога ще шантажира с ядрено оръжие? Да чакаме да стане по-силен ли?

"Тук съм в подкрепа на Украйна, да бъде дадена военна помощ и всякаква друга помощ. Тук съм против това да си измиваме ръцете". Това об...

"Интересува ме само Русия да загуби тази война, това е най-важното от всичко. А дали в България някой ще се разсърди и ще напусне това правителство - нека да напуска", добави културологът.

Попитан как ще отговори на тези, които твърдят, че с пращане на оръжие България е "въвлечена" във войната, той отговори: "Въвлечена ли е Великобритания? А Германия, Полша, Чехия, Словакия? А защо да не е въвлечена (б.а. - България?). Това е война на злото срещу доброто. Побърканите съмишленици на Путин говорят, че могат да разрушат за един ден Великобритания, Ню Йорк. Русия им се заканва. И ние не бива да се боим".

"Много е унизително и безпринципно, като казваме, че сме малка страна. Защото като стане въпрос за воините на Самуил и за България на три морета, сме много голяма нация. Когато трябва да покажем национално достойнство, изведнъж сме малка и нещастна страна", заяви Янакиев.

На въпрос как би отговорил на протестиращите пред Народното събрание, призоваващи за "неутралитет", той каза: "Ще припомня онова, с което украинците поздравяват руските окупационни сили, същото бих им пожелал и аз".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com