Кирил Вътев: Оформихме окончателно и юридически Споразумението с фермерите, няма нищо ново в него

2394
Кирил Вътев: Оформихме окончателно и юридически Споразумението с фермерите, няма нищо ново в него
Снимка: БГНЕС

Всичко, каквото сме се разбрали в петък, днес беше оформено окончателно с юристи, за да има приличен вид. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев след края на срещата със земеделците, която продължи над четири часа, предаде БГНЕС.

Вътев обясни, че по същество нови неща няма. "Утре в 12 ч. ще дойдат представители на две организации, които протестират. Ще се срещнем и с тях", съобщи той. А това, че протестиращите продължават да искат оставката му и най-вероятно утре това ще бъде сложена на масата за преговори, министърът на земеделието коментира така: "Това не е спирало от едни определени кръгове. То даже е ясно кои са, ясно е защо са – какво ново?"

Още: Правителството и земеделците се разбраха, протестите спират (ВИДЕО)

Вътев отказа да каже кои са тези "определени кръгове". Попитан защо, той отговори "защото не искам". "Вижте ги кои продължават да протестират, кои правеха протести извън големите протести и отговорът ви е известен", допълни земеделският министър.

На 12 февруари Вътев ще се срещне с представители на Обединени земеделски производители и Български фермерски съюз. "Пожелаха среща, ще дойдат. Другите дойдоха горе, опитахме се да направим смислен разговор, те казаха, че било късно и идват само за да ми искат оставката", добави той.

Попитан възможно ли е, ако земеделците поставят някакви искания, да се наложи прекрояване на това споразумение, което сега беше прецизирано, Вътев обясни, че това е друг въпрос и не може да отговори в момента. Министърът на земеделието отбеляза, че това споразумение облагодетелства изцяло всички, включително и протестиращите фермери.

Какво предстои?

Предстои и от Обединени земеделски производители да внесат техен законопроект за решаване на проблемите в сектора и ще търсят политическа подкрепа. На въпроса може ли да очакват и неговата подкрепа, Вътев заяви: "Естествено. Няма такива, които да са дошли. Само че вижте сега, има едни правила, които ги наложихме, дето някои хора не се съобразяват. Ако ви покажа и списъка с браншовите организации, които искахме да се легитимират с последно отчетно изборно събрание, с членска маса, платила 3 г. назад членски внос, което означава, че имаш постоянни членове, ще ви заболят главите."

Още: Кирил Вътев: Хората са прави, амбициозната "зелена" политика на ЕС ги вкара в огромни разходи

Министърът на земеделието каза, че от друга страна, правилата са такива – всеки, който е изпратил желание за среща, с определени проблеми и с определени предложения за решаването на проблемите, е дошъл и са направили смислен разговор. Той е категоричен, че трябва да има конкретика. А каква е формулата да спрат протестите, Вътев заяви, че това не е негова тема. "Това не е моя тема, защото, както виждате, каквото и да правим се обръща срещу нас", каза още той.

От своя страна председателят на Българска аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов заяви, че очакват резултатите и от Министерски съвет. "Финализирането на споразумението ще го научите утре, евентуално след обяд, защото в късния следобед очакваме покана при министър-председателя", съобщи той.

Костадинов все още не е получил отговор от председателя на Националната асоциация на картофопроизводителите, след като днес каза, че няма официална позиция от тяхна страна. "Не, нямаме официална позиция от Асоциацията на картофопроизводителите. Очаквам я на имейла си. Ако има, ще ви информираме", заключи той.

Още: Какви държавни пари ще получат зърнопроизводителите: Разбивка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com