Кои харчат най-много за предизборна кампания по медиите и къде рекламират? (ГРАФИКИ)

2450
Кои харчат най-много за предизборна кампания по медиите и къде рекламират? (ГРАФИКИ)
Снимка: Колаж/Actualno.com

ГЕРБ и ПП-ДБ са похарчили половин милион лева за предизборни кампании в медиите. Неизвестната партия "СБОР" е похарчила повече от ДПС и ВМРО.

Това са част от изводите от проведения традиционен мониторинг на медийната реклама по време на предизборната кампания, организиран от Институт за развитие на публичната среда (ИРПС).

Данните показват, че десет дни преди местните избори на 29 октомври предизборните изяви на кандидатите и дебатите по същество между тях са в страни от фокуса на медиите, но въпреки това редица от участниците на предстоящите местни избори са сключили договори за политическа реклама.

Още: Министерство разкри големи проблеми с машините за гласуване. ЦИК: Отстранихме ги

В мониторинга са включени официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции. Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат.

За предстоящите избори Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира 58 партии и 9 коалиции. Всички те могат да се включват и в местни коалиции. Така общинските избирателни комисии в 265-те общини са регистрирали още десетки формации, заедно с независими кандидати за кметове и общински съветници. 

За да достигнат до възможно най-широка публика посланията на кандидатите за кметове и общински съветници, те са разходвали за реклама в медиите общо 1 130 720 лв. (без ДДС)* в първите 20 дни от кампанията. С тези от тях, които са разходвали над 5 000 лв., може да се запознаете в следващата графика.

Разпределението на средствата по медии и партии, може да видите ТУК.

Най-много разходи за реклама са отделили парламентарно представените формации. Първи продължават да са партия ГЕРБ с 232 305 лв. без ДДС. Следва ги коалицията Продължаваме Промяната – Демократична България, която вече е вложила 209 685 лв. Възраждане отново са на трета позиция със 117 703 лв., а на четвърта са БСП за България със 113 326 лв.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за местните избори (СНИМКИ и ВИДЕО)

Така разходите на тези формации представляват 60% от всички средства, вложени до момента за медийна реклама.

Докато от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП за България избират разнообразни медийни канали – електронни, печатни и онлайн, за да достигат до избирателите си, то Възраждане е насочила повече от половината от средствата си за реклама (57%) в телевизия Евроком, посочват още от Института.

Впечтление прави, че партия СБОР изпреварва ДПС по разходи за реклама, като десет дни преди края на кампанията вече е разходвала почти 76 хил.лв.

Медиите с най-много средства от реклама

Към 19 октомври 2023 г. 27 от включените в мониторинга медии са публикували информация за сключени договори с участници в изборите.

Най-много приходи е регистрирала обществената БНТ – 244 377 лв. Припомняме, че нейните тарифи (както и тези на Българското национално радио) се определят с решение на Министерски съвет и са значително по-ниски от пазарните. На второ място се нарежда в. 24 часа със 191 483 лв., следван от ТВ Евроком със 140 229 лв. 

Още: Коя партия е най-жадна за политическа реклама преди местния вот

Инициаторите отбелязват още, че както в предходни кампании, така явно и сега големите частни телевизии явно ще сключат договори с участниците в последните дни от предизборната надпревара. 

Колажът е архивен

*В случаите на договор, сключен от местна коалиция, сумите са включвани за водещата формация – обичайно тази, която е дала името си на местната коалиция или пък е по-голяма. Така, ако в дадена община имаме коалиция между ГЕРБ и СДС, средствата са начислени в графата на ГЕРБ.

Още: Местни избори 2023: Справка за стотици места с потенциално нагласени резултати

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com