Кой се озърта към "Бистришко бранище"

14805
Кой се озърта към "Бистришко бранище"

"Върху територии от държавния горски фонд се планира да се появят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове. Ще се гради и микроязовир за изкуствен сняг до резервата Бистришко бранище" - за това алармира българската редакция на  Deutsche Welle на 21 август 2009 г.

Текстът е озаглавен "Витоша - новият Слънчев бряг".

„Витоша ски” АД е компанията с регистрация на Вирджинските острови, която превръща терена около хижа Алеко над София в нова ски зона, твърдят от коалиция „За да остане природа в България“. Началото се поставя през октомври 2008 година. Тогава, по данни на природозащитници от 30 неправителствени организации, новата пързалка започва да се изгражда незаконно и “на парче”. Проектът на инвеститора предвижда почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите ски писти край Алеко - увеличение от 19 ха на 142,5 ха - пише преди три години Антоанета Ненкова.

Бойко от мястото на събитието: 4 огнища остават. Пожарът е потушен

Премиерът Бойко Борисов влезе в ролята и на репортер и обобщи ситуацията около пожара на Витоша. "Към момента още 4 огнища остават нез...

Плановете на "Витоша ски" включват и резервата „Бистришко бранище“.  Проектът е за изграждане на ски и почивна зона в района на Алеко, които буквално ще презастроят и унищожат Природен парк „Витоша”.

От Природен парк „Витоша”, тогава с директор Тома Белев, поръчват анализ на евентуалните щети, ако проектът бъде приведен в изпълнение.

Цифрите са потресаващи:


  • Ще бъдат изсечени 33 490 бр. дървета
  • 1 650 дка ще бъдат застроени от територията на Природен парк „Витоша”
  • Над 270 дка вододайни зони ще бъдат засегнати
  • Общата площ на изсечените гори ще са 325 дка
  • 1 380 дка ще са засегнатите местообитания от „Натура 2000”
  • Над 166 дка морени ще бъдат застроени с писти и лифтове


Още тогава анализът, поръчан от Природен парк „Витоша” алармира, че предвидените трасета в проекта за някои от пистите ще засегнат пряко резерватите „Торфено бранище” и „Бистришко бранище”.

Оценката е била направена на база косвена информация, защото още тогава инвеститорът „Витоша ски” АД не е представил в ДПП „Витоша” проектна документация.

Поради този факт оценителите смятат, че реално негативното въздействие от реализацията на плана ще бъде значимо по-негативно.

До момента:

  • В района на каменната река в подножеието на връх Малък резен, над междинната станция на лифта са взривени общо около 400 скални образувания /морени/
  • Взривен е хотел „Щастливеца”, за да се открие площ за ново строителство
  • Взривен е и ресторант „Щастливеца” към него
  • Изорана е писта „Витошко лале”

По непотвърдена информация се предполага, че на това място ще бъде построен модерен 5- звезден хотел от групата на световна верига, чието условие за изграждане на хотели от този ранг е минаването на 4- лентов път в близост до хотела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество