Коментар №2 на седмицата: Бедний, бедний Слави Трифонов, кога ще се сетиш, че вече си голям излагаций?

4883
Коментар №2 на седмицата: Бедний, бедний Слави Трифонов, кога ще се сетиш, че вече си голям излагаций?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 30000 ваши прочитания в Actualno.com.


"Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува "Има такъв народ". Ето така лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов реши да коментира решението на Етичната комисия на Софийския университет, че Илиев е изплагиатствал труда на доц. Наталия Киселова в книгата си "Компетенцията на Народното събрание".

Много отдавна значи. Демек, като нещо нередно е много отдавна, няма проблем. В правото действително може да е така – например не си платил някоя глоба, никой не те търси, изтича давност и готово. Само че в политиката не е така – и не е така, защото политиците искат да се докопат до управлението на парите на всички нас. Когато обаче някой прави зулуми, трябва добре да си помислиш дали да му даваш този шанс. Най-малко защото и гласоподавателите добре ще си помислят и бързичко ще решат.

Илиев би заслужил шанс, ако поне се беше разкаял и извинил. Той не го прави – след избухването на скандала книгата му стана почти толкова трудно достъпна, колкото добрият жизнен стандарт за болшинството българи. Малко по-късно, тя се появи отново на пазара, с 80-тина страници по-малко. Изобщо няма да питам защо, само умствено изостанал не би могъл да се сети. А на всичкото отгоре, авторът на "Дойче Веле" Петър Чолаков коментира как Етичната комисия на СУ специално подчертава "смайващия опит на Илиев да я "финтира", като представи пред нея съкратен вариант на книгата си, без черните следи на плагиатството, за да прикрие постъпката си. Или по-точно, ето точно какво казва комисията: "Доколкото в рамките на проверката са установени достатъчно много данни за книгата "Компетенцията на Народното събрание" от 2015 г., състояща се от 697 страници, Комисията има основания да допусне, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 09.08.2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност".

По закон Илиев може би се е отървал, защото е било "много отдавна", макар че това наистина е предмет за специалисти – в съда! Само припомням, че настоящият министър на образованието проф. Николай Денков още през април, 2017 година, казва следното за плагиатството: "Ако бъде установено плагиатство, няма срок на давност. Тоест, вие може да сте го направили преди 20 години, ако сега се прави проверка и установи, че преди 20 години сте си преписали труд на някой друг учен – български или чуждестранен, това е плагиатство. И оттам вие трябва да си понесете последствията. Съответно, ако сте станали професор с тези трудове, Вие трябва да бъдете освободен от тази академична длъжност". Но сега става въпрос за друго и самият Слави де факто го казва: "Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт".

Не е бил, да – ама иска да бъде! И ако бъде, какво ще прави – ще отговаря я за магистрали, я за каквото и да било, но със сигурност ще отговаря за част от нашите пари. Парите на данъкоплатците.

Та, уважаеми Слави, аз лично не искам този човек, който беше хванат по оцапани бели гащи и продължава да казва на кафявото бяло, да отговаря за каквото и да било, най-малко пък за харченото на дори една стотинка от данъците, които плащам! Всеки министър отговаря за това, според ресора си. А вие, г-н Трифонов, може да пуснете една анкета в собствения си Фейсбук профил да видим колко още хора ще са като мен. Не за друго, ами и да видите Вие като политически лидер колко струвате, щом не се спирате. И не е въпрос на перфектност - въпрос е на малко честност, когато от нея боли. Тогава е най-ценна и най-ценена - иначе е вятър работа!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com