Случи се: Книгата на Петър Илиев вече е общодостъпна, но с 80 страници по-малко

11189
Случи се: Книгата на Петър Илиев вече е общодостъпна, но с 80 страници по-малко
Снимка: Стопкадър/Евроком

От скоро в Националната библиотека "Кирил и Методий" има два екземпляра на книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание. Тя обаче е новия, преработен вариант, който след проверка се оказа, че е с 80 страници по-малко.

Припоняме, ви, че в края на август  юридическата фейсбук общност "Правна лудост" разкри, че монографията, която е обект на проверка за плагиатство в Етичната комисия на СУ, вече има втора версия от 618 страници - с 80 страници по-тънка от първоначалната, издадената през 2015 г. от "Нова звезда" е с обем от 698 страници. И двете книги не могат да се купят никъде. На сайта на издателството "Компетенцията на Народното събрание" се води изчерпана, като преди 10 дни в представянето й единствено беше сменен броят на страниците й.

Петър Илиев проговори и се опита да опровергае противниците си

„Задкулисието не се посвени да използва дори МВР като бухалка в една мръсна “поръчка” срещу един адвокат, преподавате...

Въпреки това издателството вече представя новата версия за единствената съществуваща, пренебрегвайки факта, че първият вариант от 2015 г. се намира в библиотеки в страната и в чужбина. Екземпляр от пълната версия предаде в Етичната комисия и съдията Васил Петров. Очаква се решението на комисията, като за него няма срок.

В новото издание на книгата липсват три части и половина. "Дневник" установи липсата, като сравни новата версия, екземпляр от която вече се намира в Националната библиотека "Св. Кирил и Методий", със старата, която е налична в няколко библиотеки.

Повече объркване вместо повече яснота

Вариантът от 618 страници засега внесе повече объркване по казуса, защото няма публично обяснение нито от автора Петър Илиев, нито от издателството какъв е той и защо заменя първото издание от 698 страници сега. Проверката започна по сигнали, след като Петър Илиев беше обявен за кандидат на "Има такъв народ" първо за министър на правосъдието, след това беше спряган за министър-председател, а накрая беше предложен за вътрешен министър и вицепремиер по сигурността. Той е адвокат, доктор и главен аситент по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", във визитката му пише, че е почетен консул на Барбадос.

Петър Илиев - той ли се оказа капката, която преля чашата на Слави Трифонов? (ОБОБЩЕНИЕ)

Тошко Йорданов се извини, че е "разкрил" грешен сигналоподател срещу Петър Илиев

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се извини в Twitter на един от посочените от него като сигна...

След като излезе информация, че в две катедри на Юридическия факултет от няколко години се знае за съмнения за неправомерно копиране от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография, "Правна лудост" показа съвпадение на множество страници в книгата му "Компетенцията на Народното събрание", издадена от "Нова звезда" през 2015 г., с дисертацията на доц. д-р Наталия Киселова "Парламентарният контрол", защитена през 2008 г.

Какви са разликите в краткия и дългия вариант

От първата глава "Парламент и парламентаризъм" са отпаднали няколко подглави. Това са параграфите 2,3 и 4: "Ранен (дуалистичен) парламентаризъм", "Класически (монистичен) парламентаризъм" и "Съвременен (рационализиран) парламентаризъм" с три подточки към него, описващи трите вълни на "рационализация" на парламентаризма. Изваждането на тези параграфи е наложило преномериране на съдържанието. Така параграф пети към първа глава - "Парламентарното управление на Република България", е станал втори и започва на 46-а страница, вместо на 107-ма, както е в оригиналното издание. Това е най-мащабното съкращаване в книгата - 60 страници.

Една страница е отпаднала и в следващите няколко глави. Още страници липсват от параграф 3 на глава Трета - "Контролни правомощия". В по-обемния вариант на книгата тази част е от 28 страници. В новия вариант тя е 11 страници, тоест съкратени са 17. Общият обем на съкращенията е 78 страници до библиографията. В първия вариант тя започва на 657 страница и е дълга 40 страници. Във втория започва на 579 и е 39 страници, тоест и оттам има съкратена страница, въпреки че броят на посочените източници е един и същ. Това е обяснението за липсващите общо 80 страници.

Двете издания са еднакви като размер, корица, баркод. Леко се различава оттенъкът на синьото на корицата. От издателството отказват информация коя е печатницата, отпечатала изданията. От "Дневник" посочват, че са говорили до случайна печатница дали с днешна дата може да се наподоби издание от 2015 г., печатано при тях, и получи отговор, че е възможно да има разминаване, защото мастилата не са същите. По случая върви и прокурорска проверка за престъпление от общ характер. 

Барабар Петър Илиев със суверена

Слави Трифонов публикува защитно-отмъстителен статус, в който обяви, че някой преследва Петър Илиев - и той ще преследва този, който пр...

Адвокат обясни какви могат да бъдат правните последствия за Петър Илиев ако се докаже, че е плагиатствал

Според експерти в науката плагиатството е смятано за тежко нарушение и по света уличените в него напускат академични постове или политическата сцена, защото то им създава фалшива биография и нереална оценка за способностите им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика