Коментар №3 на седмицата: Кабинетът е почти сигурен, но дяволът е в детайлите

1107
Коментар №3 на седмицата: Кабинетът е почти сигурен, но дяволът е в детайлите

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 3000 ваши прочитания в Actualno.com.


Както вече се произнесе политическият фолклор, момата приключи по-бързо от "Ергенът". Не че трябва да ни е много мъчно за несбъднатия кабинет на Мария Габриел, но така или иначе трябва да се върви напред. А там ни чака ето какво.

ОЩЕ: Новото риалити "Клета Майка България" - гениалното политическо спасение

Кирил Петков вече каза, че няма да участва пряко и че министрите ще са, поне в по-голямата си част, от вече предлагания от ПП кабинет "Денков". Това означава, че Борисов ще трябва да приеме онези министри, които дори не стигнаха до гласуване в пленарна зала заради ината на ГЕРБ. Ако си спомняте, през януари Денков предложи една декларация с четири приоритета - така и не стана ясно какво толкова им пречеха на герберите тези приоритети. Но както и да е, миналото си е минало, да гледаме в бъдещето.

През май пък, доста преди да вземе мандата, ПП обяви проектокабинет. На сайта на "Промяната" всеки може да види тогавашните варианти за министри, които с висока доза вероятност ще са и сегашните, които Денков ще посочи.

И понеже има доста работа за вършене, на част от тях идните месеци няма да са им никак лесни. Разбира се, ако Борисов не размисли в последния момент. Има поне един процент вероятност това да се случи, но дяволът, който по принцип е в детайлите, в този случай е именно в този процент.

Примерно, някой влиза в МРРБ - ама някой, за когото злоупотребите по магистралите няма да са предмет на медийни изяви, а на сериозни сигнали до прокуратурата, гарнирани с достатъчно силни документи.

Или пък в МВР влиза такъв, който да не прави компромиси с професионализма си, нито пък показни арести, нито пък съглашателства на базата на "точността с парите". Ако има истински работещ министър на вътрешните работи, бихме доживели и истински честни избори. Но хайде да не сме прекалени оптимисти. Макар че ако поста заеме Андрей Янкулов, можем да очакваме дори повече. Както е известно, той компромиси не прави - подаде оставка като прокурор именно по такива причини. А и е бил заместник-министър точно в МВР.

Силна е и кандидатурата на Юлиан Попов за екоминистерството - той е експерт с международен авторитет. Няма да коментираме и вече доказалият се в управлението Асен Василев. Но изключително важен пост е този на правосъдния министър. Линията на Крум Зарков по отношение промените в Закона за съдебната власт трябва да бъде продължена и довършена. Механизмите за контрол над главния прокурор трябва да бъдат изпипани, а обществото да остане удовлетворено. И тук никак не е маловажно коя ще е фигурата. ПП ще провалят всичко, ако на този ключов пост сложат тих, скромен и лесно преодолим от машината на статуквото човек. Експертното си е експертно, но волята да се стигне до смяна на Гешев изисква и други качества освен експертност.

Трудно им е на политиците от "Промяната" - хем трябва да им даде Борисов някаква парламентарна подкрепа, хем трябва да не го изпускат от поглед, защото така ще изпуснат и избирателите си. Възможно е замислената ротация да се окаже добър вариант - знае ли човек.

Особено ако не се стигне до нея.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com