Коментар №3 на седмицата: Когато и да се махне Радев, все ще е късно

2664
Коментар №3 на седмицата: Когато и да се махне Радев, все ще е късно

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 5000 ваши прочитания в Actualno.com.


Има ли човек в държавата, който да не е вече наясно, че президентът - обединител, миротворец, вожд и учител на българския народ, хич не харесва сегашната ситуация? Мрази това правителство дотолкова, че си тръгна от сградата на Народното събрание, преди то да е положило клетва.

Ние го разбираме. Не му е лесно. Всичко, за което се бори неговото обкръжение в продължение на цяла година, скоро ще стане съвсем ясно. Защото в сега създаденото правителство няма нито един министър, който да е зависим или поне свързан с Радев по някакъв начин. Наред с това Денков разпореди да бъде старателно проверено как са харчени парите в този период.

Напълно основателно, защото буквално в последните си часове кабинетът на Радев е разписал 4 милиарда лева за ремонт на пътища в следващите 4 години. Тази припряност е доста странна на фона на прекратените към момента ремонти, а и според документите над 20 000 км пътища са били лишени от поддръжка поради липса на възлагания. Къде е гледала АПИ, няма как да знаем. Знаем обаче, че въпросните 4 милиарда са разпределени за няколко дни.

Гълъб Донев се опита да прехвърли темата към бившия регионален министър Шишков, макар че призна - за първи път служебно правителство провежда обществени поръчки по пътното строителство. За сефте се дават поръчки и по ремонта, поддръжката и зимното почистване на пътищата от правителство, което по Конституция има задачата само да подготви изборите. И така няколко пъти, както се казва във вица.

Бегъл поглед върху фирмите, които нещо може да прилапат, показва само вече известното - където е текло, пак ще тече. Макар още да няма подписани договори, не са толкова много фирмите по регионите, които могат да вършат такава работа. Тоест, колкото и да се надяваме на чудо, у нас то няма да се случи и пак парите ще отидат там, където са си свикнали да отиват.

Но далеч не са само пътищата. Стана ясно, че заради забавена по неясни причини процедура над 60 000 фермери в България няма да могат да кандидатстват за евросубсидии от около 1.5 млрд. лв.

Усвояването на европарите е до такава степен забатачено, че сигналите вече звучат като последно повикване. И Денков правилно постави задачата на своите министри - хубаво да преценят какво точно са заварили, защото не се знае служебните министри каква са я вършили.

А Радев, който много бързаше да си тръгне от парламентарната церемония по предаването на властта, има за какво да се притеснява. От изказването му за снарядите до чисто политическите му изявления тези дни, подходящи по-скоро за партиен лидер, нежели за държавен глава, мина много малко време. На неговите тиради ръкопляска единствено другарката Митрофанова, която го държи на къса каишка точно както държи и кученцето си.

Само ние и хората на Орбан седим в европейското кьоше, заврели нос в постсъветската носталгия и не даваме на Украйна онази реална помощ, от която има нужда нейният народ.

Цивилизованите страни просто имат други личности за президенти. Именно - личности!

Та когато и да си тръгне Радев, все ще е късно.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com