Точка на кипене от властта на Радев: Кой се вреди и кой не за 4 млрд. лв. за пътища

6780
Точка на кипене от властта на Радев: Кой се вреди и кой не за 4 млрд. лв. за пътища
Снимка: БГНЕС

Сюжет като във филма "Точка на кипене" се разиграва в Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). И както в лентата на Филип Брандини събитията в един лондонски ресторант се развиват в четири денонощия, така и в АПИ последните дни са ултра натоварени.

Във филма харизматичният и властен шеф готвач върви по тънък лед, като поредица от лични и професионални кризи заплашва да разруши всичко, за което се е трудил. Точно така е и в АПИ напоследък. Трескаво отварят оферти, в това число и в извънработно време, за да разпределят 4 млрд. лева за пътно поддържане за 4 години, но и масово им обжалват избора. Непротестирано досега е само решението за област Велико Търново.

Вчера, след работно време – в 17:30 часа бяха отворени две ценови оферти за област Плевен (Северозападен район) при подадени шест. Едната е на фирма "Пътинженеринг" АД (от групата на „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД), а другата – на ДЗЗД "Северозапад" (с водещ партньор "Трейс Груп Холд" АД).

За пътищата във Видинско са подадени три предложения, но е отворена само ценовата оферта на "Нивел Строй" ЕООД.

За област Враца кандидатите също са трима, а на 5-ти юни е отворена само цената на консорциума между "Трейс Груп Холд" АД, "Трейс БГ" и "Витез Проспект" АД.

За Монтана кандидатите са двама, а отварянето на цените предстои днес от 15,45 часа.

За Ловеч на 2-ри юни е отворена само цената на един от участниците – „Виастрой АД (от групата на „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД).

На 6 юни, в 16:46 часа бяха отворени три ценови предложения за пътищата в област София (Югозападен район) при подадени 8 оферти. До финалната права са стигнали две фирми "Европейски пътища" (на Анна Савева – майка на Христо Савев, чието име влезе в скандала с АМ "Хемус") и "АБ" АД, а също консорциум между фирмите "Инфра Експерт" АД, "Нивел Строй" ЕООД и "Обонато Билд" ЕООД.   

Пак на 6 юни, но в 16:30 часа, отвориха една от двете оферти за пътищата в Перник – тази на консорциум между фирмите "ДЛВ" ЕООД (с договори за свлачища на стойност над 61 млн. лв. – б. ред.) и "Регионални мрежи" ЕООД. Държавната "Автомагистрали" ЕАД не стигна до този кръг от търга.

За Благоевград има само един кандидат. Това е консорциум между "Грома Холд" ЕООД (на Христо Савев), "Водно строителство – Благоевград" АД (на Виктор Велев – управител на "Грома Холд") и "БКС" ЕООД.

За Кюстендил кандидатите са двама, на 2-ри юни е отворена цената само на "Нивел Строй" ЕООД (на Велко Руйков).

За пътищата в Бургас (Североизточен район) офертите са пет на брой, но няма все още дата за отварянето на цените им.

На 2-ри юни в 16:40 часа е отворена цената за област Сливен само на един кандидат – "Пътно поддържане – Сливен" ЕООД. Другият кандидат БЕРКО-90 - БЕРКОВСКИ С-ИЕ СД е отстранен.  

Преди два дни – на 5-ти юни, е отворена цената само на един от двамата участници за област Стара Загора. До финала стига само консорциум с водещ партньор "Трейс Груп Холд" АД.

Кандидатите за пътищата в Ямболско са четирима, но няма още дата за отваряне на цените им.

За пътищата в Кърджали (Южен централен район) има подадени 2 оферти, но е отворена ценовата само на консорциум с "ПСП Строй" АД и "Пътстройинженеринг" АД.

За пътищата в Пловдив на 2-ри юни е отворена само цената на "Европейски пътища" АД при 4 оферти.

Няма публикувани дати още за отваряне на ценовите оферти в Пазарджик, Смолян и Хасково. За тях поръчката бе прекратена на 31-ви март и я обявиха наново.

За магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма" също няма дати за отваряне на цени.

Припомняме, че  почти всички първи големи поръчки на обща стойност близо 1 млрд. лв. без ДДС – за областите от Североизточния и Северния централен район, са спечелени от компании на арестувания в началото на март т.г. от Велико Желев и кръг около него. Но отхвърлените са подали жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

На изпроводяк: Служебният кабинет раздаде милиарди за пътища по съмнителен начин

Една от основните разлики с предишни големи поръчки за пътно поддържане – освен срока, тогава са били по за 5 години, сега за 4, е наименованието. Преди бяха за превантивно, текущо зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. Този беше и големият проблем - че в договорите за текущо поддържане от 2019-2023 г. впоследствие бяха възлагани основни ремонти за милиони, надхвърлящи неколкократно стойността на основния договор. С увеличението заради инфлацията плюс включените основни ремонти сумите са станали бомбастични.

Общото между тогавашната и настоящата процедура е, че масово са отстранявани всички кандидати, за да се стигне до един на финалната права или, по изключение - двама.
За Североизточния район прогнозната цена тогава 60,2 млн. лева, сега е набъбнала на 379,5 млн. лева.

За пътищата в област Варна (Североизточен район) подадените оферти са четири. Двама кандидати са стигнали до края. Избран за изпълнител е консорциум между фирмите "Хидрострой" АД (на Велико Желев) и „Трансстрой - Варна“ АД.

За пътищата в Добрич офертите са три. Поръчката се печели от консорциум „Експерт ПП“ между фирмите „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Инфра Експерт“ АД. 

За пътищата в Търговище има две оферти. Отворена е само на „Пътинженерингстрой - Т“ ЕАД. Отстранена е „Автомагистрали - Черно море“ и тя обжалва.

Три са офертите за Шумен и е избран консорциум „ПП Шумен 2023“ между „Пътстрой ВДХ“ ЕАД (на Велико Желев), „Инфра Експерт“ АД и „Пътища“ АД.  

Срещу избора на изпълнители са подадени 4 жалби.

За държавните пътища в област Велико Търново (Северен централен район) е отворена ценовата оферта само на „Пътни строежи - Велико Търново“ АД. Отстранен е консорциум между „Нелсен Чистота“ и „Зебра“. Единствен избор, който не е обжалван.

За пътищата в Габрово отворена е само офертата на "Пътни строежи - Велико Търново".  

За пътищата в Разград е отворена ценовата оферта само на консорциум с участието на фирмите "Пътинженерингстрой - Т" ЕАД, "Битумина ГмбХ - България" и "Строймонтаж".  

За пътищата в Русе са подадени три оферти, отворена е само на "Пътинженеринг“ АД.

За пътищата в Силистра отворена е ценовата оферта само на "Пътперфект - Т" ЕАД. Изборът на изпълнители е обжалван от петима участници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика