Коментар №3 на седмицата: Когато става тъмно и бушоните гърмят

7441
Коментар №3 на седмицата: Когато става тъмно и бушоните гърмят
Снимка: ПЦ на МС

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4 000 ваши прочитания в Actualno.com.

 

В интересни времена живеем, спор няма – и то не от вчера. Но някак все успяваме да си ги направим по-интересни много бързо, да забравим също толкова бързо предишното интересно и дори да не разберем за какво всъщност трябва не просто да се смаем, ами да се вбесим.

Малко скорошни примери. Гостуват двама (бивши, евентуално) членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) в сутрешния блок на Нова телевизия. И първата дума защо не отидоха на публична среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков е, че не били свикнали да ги снимат медиите и се притеснявали?! Затова отидоха в едно от най-гледаните телевизионни предавания, понеже много ги е страх от камери!

Покрай този абсурд обаче колко хора обърнаха внимание, че въпросните господин и госпожа така и не обясниха каква е логиката ББР, създадена за да помага на малкия и среден бизнес, да опука масово портфейла си за големите акули? Колко хора знаят как ББР набира средства? Чии са тези пари на първо място?

И още гаднички подробности, дадени от Петков пред БНР: Той уточни, че председателят на Надзорния съвет може и вече го прави - да подаде за нова оценка на уволнените вече двама членове пред БНБ и БНБ да се съгласи да бъдат сменени. Иначе по правилата сега смяната на Надзорния съвет на ББР става като настоящият Надзорен съвет си предлага заместниците, а БНБ трябва да ги одобри и има срок от 60 дни да го стори. За да се направи оценката на двамата уволнени от Надзора, Управителният съвет на ББР трябва да одобри 5000 лева плащане за тази цел. Това още не е сторено - пратени са допълнителни въпроси до финансовия министър, а той каза, че въпросите били (за него) "абсолютно нелогични" - защото имало тревога от УС на ББР дали нямало да се похарчат неправомерно. За 1 млрд. лева и отгоре този УС тревожеше ли се, като парите на ББР се осигуряват в огромна част от данъкоплатците?

И така - важното:

1. Колко от парите в ББР са от нашите данъци?

2. На кой ги дава ББР (вече е ясно) и при какви лихви?

3. С какво взелите ги гарантират, че ще ги върнат?

4. При чие управление правилата за управление на ББР стават такива, че старият Надзорен съвет може да си тръгне чак като одобри свои заместници и ги даде за оценка на БНБ?

5. От кого зависи описаното във въпрос номер 4 да бъде поправено? Подвъпрос - защо не е поправено преди да идва служебно правителство на власт?

Поне що се отнася до ББР, има воля да видим тези неща. Засега министър Кирил Петков не се уморява да повтаря – къде и за какво отидоха нашите пари! Повтаря го при все всички фишеци, които гърмят за отвличане на вниманието. Дано поне веднъж останем фокусирани към правилното място! И да не се разсейваме пак с дядото на Бойко Борисов – защото там е ясно, как така внукът ще пази Тодор Живков, ако дядото комунистите са го убили? Както и с неща като това как според Борисов Румен Радев през 2017 година казал на ген. Атанас Атанасов: Имате още една седмица, а не на управлението на ГЕРБ – носът на Пинокио за такива неща, ехеее ...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com