Кирил Петков: Две от осемте фирми са взели кредит на по-ниска лихва от ББР

7653
Кирил Петков: Две от осемте фирми са взели кредит на по-ниска лихва от ББР
Снимка: БГНЕС

"Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър т.е. публична информация и не е разкритие на банка, се вижда, че две от кредитополучателите от топ 8 на Българската банка за развитие са се финансирали на много по-добри лихвени условия, отколкото предишните им кредити. Разликата в лихвите е с около 5%". Това обяви пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Техномаркет" (компанията е свързвана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски) е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%. При "Транспект" виждаме вместо 9% от предишен техен кредит - 4%, бяха думите на Петков. Според него, в случая с ББР ставало въпрос за "теч на държавни пари".

Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани

Идеята е защо ББР трябва да съществува – да помага на микро, малък и среден бизнес. В никакъв случай не е да се раздават милионни...

Петков уточни, че предложенията за лихвите са на Управителния съвет на банката. 

Според досегашните твърдения на старото ръководство на банката и компаниите, те са взели по-високи лихви от държавната банка. Това стана ясно, след като служебния министър обвини ББР, че е раздала над 1 млрд. лв. като кредити на осем големи компании вместо да кредитира малък и среден бизнес.

„Банката е прекалено ликвидна от позицията, която я виждаме. Въпросът е как се използват средствата, и то публични. Тази банка има ангажимент към обществото. Целта ѝ е да дава кредити на малки и средни предприятия, които не могат да се финансират от търговски банки, защото са прекалено иновативни, прекалено нови", допълни Кирил Петков.

"В момента трябва да работим с останалия ресурс в банката, за да направим възстановяване на малкия и средния бизнес в България. Когато 1 млрд. лева от твоите пари се изхарчват, не е лошо да се загрижиш защо. Като принципал вече втора седмица се боря да видя къде са отишли 1 млрд. лева от парите на данъкоплатците", каза още Петков пред БНР.

Ще се появят ли най-големите кредитополучатели от ББР на среща със служебния икономически министър?

Служебният министър на икономиката Кирил Петков отправи покана за среща-разговор днес (28 май) с представители на 8-те фирми, получили ...

Финансовият министър вярва, че Надзорният съвет на ББР ще може да бъде сменен. Това не е толкова лесно - защо, НАУЧЕТЕ ТУК! А Петков уточни, че председателят на Надзорния съвет може и вече го прави - да подаде за нова оценка на уволнените вече двама членове пред БНБ и БНБ да се съгласи да бъдат сменени. Иначе по правилата сега смяната на Надзорния съвет на ББР става като настоящият Надзорен съвет си предлага заместниците, а БНБ трябва да ги одобри и има срок от 60 дни да го стори. Но има отново уловка - за да се направи оценката на двамата уволнени от Надзора, Управителният съвет на ББР трябва да одобри 5000 лева плащане за тази цел. Това още не е сторено - пратени са допълнителни въпроси до финансовия министър, а той каза, че въпросите били (за него) "абсолютно нелогични". Отговорът на тези въпроси ще бъде даден на 31 май, каза Петков.

"Вече втора седмица се боря да видя къде е отишъл 1 млрд. от парите на данъкоплатците", оплака се той и разказа, че новият одитен комитет е бил посрещнат от HR на ББР с изискване да се подпише съгласие, че ако се изнесе информация, включително до самия министър, всеки дължи 200 000 лева за нарушена поверителност! Цял ден при влизането на новия одитен комитет компютърът в ББР не бил генерирал необходимите данни - всъщност нито едно парченце информация, по думите на Петков.

Петков говори и за своята предистория - той посочи, че е приел поканата на Румен Радев, въпреки етикета "прокремълски", защото му е омръзнало 14 години да ходи по всякакви протести, за какво ли не и да усеща, че от 14 години - откакто се е върнал в България, не е усетил да се подобряваме така, както би трябвало като потенциал. "Мисля, че образованието ми в Харвард доста ми помага", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com