КРС: Мобилните оператори законно са вдигнали цените

4322
КРС: Мобилните оператори законно са вдигнали цените
Снимка: Getty Images

„В индивидуалните договори на „Виваком“ и „Йетел – България“ има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно“. Това е заключението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), след като два от трите големи телекома обявиха повишаване на цените на абонаментните услуги от февруари.

Директорът на дирекция в КРС Мария Бончева обясни пред депутатите в Комисията по икономическа политика и иновации, че „щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на договора на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да прекратява договора без неустойки“. Това било практика на Европейския съд и на Европейската комисия, потвърдена от 13 държави членки на ЕС.

Още един мобилен оператор вдига цените на месечните абонаменти

Още един мобилен оператор обяви, че вдига цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари. Сметките на абонатите на Yettel...

Решението на Yettel и Vivacom е да вдигнат цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари заради инфлацията. Първо Vivacom предупреди клиентите си, че ще повиши цените на тези абонаменти с до 2 лева за всяка основна и допълнителна услуга. После Yettel заяви, че сметките на клиентите ще нараснат с 15,3%, което отговаря на средногодишната инфлация за 2022 г., обявена от Националния статистически институт. 

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Комисията за защита на потребителите, но от думите на председателя на КЗП Стоил Алипиев в парламента стана ясно, че КЗП не може да влияе върху ценообразуването на услугата, предаде БТА.

Ковачева отбеляза, че в общите условия на договорите няма клауза за отказ от услугата без неустойка. Според нея е „крайно несправедливо“ цените на мобилните услуги да се повишават за сметка на хората, защото операторите са получили компенсации от държавата за високите цени на тока през миналата година. Тя е недоволна, че един от операторите – Yettel – не е предвидил хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент.

Разбра се още, че КЗП е приключила проверка на договори, които операторите сключват с клиентите. В голяма част те са неравноправни, има предписания за промяна и тече 14-дневен срок за обжалване. Телекомите вече са получили необходимите предписания. „При отказ КЗП може да заведе съдебен иск и да санкционираме мобилните оператори за нелоялни търговски практики“, добави Алипиев.

КЗП проверява мобилните оператори за нелоялни практики

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е започнала проверка в общите условия на търговците и вече са прегледани тези на мобилните о...

Припомняме, че на 5 януари Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ заяви пред БНР, че абонатите нямат никаква възможност за ответна реакция, ако мобилните оператори решават всяка година да вдигат месечните такси съобразно средногодишната инфлация. Това според нея поставя двете страни в неравни позиции. Ако един потребител има средно от един до три договора – за телефон, интернет и телевизия, то тогава и с по един лев да се вдигне всяка една от месечните сметки, може да се окаже дори непосилно за голяма част от клиентите, аргументират се от „Ние, потребителите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com