КЗК върна поръчка за охрана на язовири заради орган от "калинки"

19498
КЗК върна поръчка за охрана на язовири заради орган от "калинки"
Снимка: бгнес

Обществена поръчка за охраната на 21 язовира в цялата страна беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поради буквално трагична причина - нито един от членовете на комисията, които трябва да оценяват кандидатурите за вземане на поръчката, няма необходимата квалификация. Това съобщи КЗК на официалния си сайт.

Става въпрос за поръчка с предмет "Осигуряване на физическа денонощна въоръжена охрана на 21 броя комплексни и значими язовири – публична държавна собственост, съгл. приложение 1 към чл. 13 от Закона за водите, предоставени за управление на Министерство на земеделието и храните", включваща четири обособени позиции. Конкурсът по поръчката е де факто завършен и министърът на земеделието и храните Васил Грудев е подписал заповед за обявяване на класирането.

Скъсана дига причинила наводнението в Бургас

Има скъсана стена на микроязовир над Бургас, установи разследване на БНТ. От общината в морския град признаха, че знаят за проблема, н...

Проучване на КЗК обаче установи, че нито едно от лицата, включени в състава на оценителната комисия, не притежава необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета на поръчката, в резултат на което не е изпълнено едно от императивните изисквания на ЗОП. Констатираното нарушение е съществено, тъй като се отразява върху възможността на помощния орган компетентно да изпълни задачата, за която е назначен, а именно законосъобразно провеждане на процедурата. Последицата от това нарушение е незаконосъобразност на всички извършени действия на комисията по разглеждане, оценка и класиране на офертите, включително и на решението за определяне на изпълнител на обществената поръчка.

КЗК връща процедурата от етап назначаване на състав на оценителната комисия в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.

Припомняме, че много общини и най-вече в Мизия повдигнаха въпроса с язовирите като причина за големите наводнения в България през това лято. Според много коментари, включително на обикновени хора пред Actualno.com, масовото даване на язовири за частно ползване и превръщането им в рибарници е довело до липса на контрол на обема и заради това са скъсвани язовирни стени.

Общо 268 язовира в България са с неясни собственици. Проблемът със собствеността на язовирите в България стои от много време, като особено актуален той стана след наводнението в село Бисер преди две години, по време на управлението на ГЕРБ. Тогава стана кристално ясно, че няма един отговорен орган, който да се грижи за язовирите - някои от тях се стопанисват от МЗХ чрез "Напоителни системи", други са общинска собственост, има и такива под шапката на МИЕ и "Язовири и каскади".

Ситуацията в община Чирпан е критична, евакуирани са хора

На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, съобщи БГНЕС. На територията на област Стара Загора всички...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com