Собственикът на общо 268 язовира в България е неизвестен

30845
Собственикът на общо 268 язовира в България е неизвестен
Снимка: БГНЕС

Не е ясен собственикът на общо 268 язовира в България. Това показва официална проверка, направена след унищожителните наводнения във Варна, Добрич, Велико Търново и Мизия.

Данните са съгласно актуализирана справка на четирите Басейнови дирекции за управление на водите в страната от 11 август тази година, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Кой се грижи за язовирите в България?

Кой се грижи за язовирите в България, особено при повишено количество на валежи? Отговорът на този въпрос остава все така обвит в мъгла...

На територията на Басейнова дирекция "Дунавски район" язовирите без ясен собственик са 7, на Басейнова дирекция "Черноморски район" - 34, на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - 205 и на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - 22.

Проблемът със собствеността на язовирите в България стои от много време, като особено актуален той стана след наводнението в село Бисер преди две години, по време на управлението на ГЕРБ. Тогава стана кристално ясно, че няма един отговорен орган, който да се грижи за язовирите - някои от тях се стопанисват от МЗХ чрез "Напоителни системи", други са общинска собственост, има и такива под шапката на МИЕ и "Язовири и каскади". В последния случай преди две години се обеща, че всички язовири и микроязовири, които служат за производство на ток и за питейно-битови нужди, минават под шапката на "Язовири и каскади". Общините ще имат възможност в определен срок да заявят отказ от язовирите, чийто собственик са. В случаите, когато не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право става "Напоителни системи", каза тогавашният екоминистър Нона Караджова.

След наводнението в Мизия властите в самия град и тези в Община Борован се скараха точно по отношение на язовирите. От Мизия твърдяха, че приливната вълна, която ги заля, е заради скъсани стени на язовири в Борован. От Борован отрекоха, като казаха, че единият от сочените язовири даже е бил празен. Точно този язовир бил даден на концесия.

Заради наводнението в Мизия, местните жители поискаха всички язовири в страната да станат изключителна държавна собственост. Позицията беше изразена от кмета на Мизия Виолин Крушовенски.

Местните власти във Врачанско взаимно се обвиняват за наводнението в Мизия

Споровете между местните администрации във Врачанска област относно това кой е виновен за наводнението в град Мизия достигнаха точка на...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com