Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маестро Камджалов: Задължителен хляб, задължителна ваксина, задължителен Моцарт – на всичко това бих казал абсолютно не

21 декември 2021, 09:17 часа • 23596 прочитания

В момента всичко е фокусирано върху COVID-a и пропускаме милиони жертви. Мен ме притесняват наркодилърите, които вървят всеки ден около училищата. Имаме пълно изкривяване на фокуса и детето трябва да е върхова ценност във всяко едно отношение.

Това заяви пред бТВ диригентът Йордан Камджалов в коментар по темата за възможността за ваксинация срещу коронавирус на деца от 5-годишна възраст.

Независимо какво се гласува, в каквато и да е посока, което да е задължително – задължителна минерална вода, задължителен хляб, задължителна ваксина, задължителен Моцарт, задължителен Чехов – на всичко това бих казал абсолютно не. Независимо от кое министерство идва. Никакви форми на задължителност не бива да се прилагат към хората. Единствената форма на задължителност е уважението – към хората и към себе си, подчерта маестрото. Но не коментира задължителните ваксини преди КОВИД, срещу които такава несигурност и изобщо дебат няма, а са отдавна приети.

Според него положението е извънредно и България е изправена пред стресова ситуация, в която не може да се вземе единично решение.

Целият свят е тотално объркан по отношение уважението си към човека. Човек заслужава да получава пълно участие в собствените си решения – трябва сам да решава дали да живее като Бог или като мравка, смята Камджалов, който уточни, че застава зад достиженията на науката.

Аз съм абсолютен фен на науката и смятам, че там са свободните хора, но не вярвам в задължителността, добави той.

Камджалов, който е баща на 5 деца – някои от тях живеят в чужбина, някои в България, коментира още, че и той и те са преболедували COVID-19 и насочва вниманието в друга посока:

Едно дете на 10-години не може да реши какъв цвят да са му маратонките, а камо ли за здравето, за бъдещето. Това, което чувам от хора, живеещи в Австрия, в Германия, е, че с тяхната демокрация е свършено. Това мен ме притеснява. Те казват, че с техните медии, с техните здравни системи е свършено. Не знам защо се прави това перманентно уязвяване на хората чрез внасяне на несигурност, каза още Йордан Камджалов.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес