Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магистралата София - Ниш готова до края на 2016 г.

04 ноември 2013, 16:50 часа • 19439 прочитания

Автомагистралата София-Ниш трябва да е готова до края на 2016 година, като финансирането е осигурено по програмата за трансграничното сътрудничество. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след среща със сръбския си колега Игор Мирович след връчване на 13 договора по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия в сградата на Министерство на регионалното развитие, предаде Стандарт нюз.

Терзиева обяви Калотина-София за приоритет за България и по думите й правителството ще положи максимални усилия да намерим конкретни източници на финансиране, така че българският участък да бъде готов в края на 2016 г.

От своя страна Игор Мирович заявил, че в Сърбия са преодолени техническите проблеми, договорени са всички изпълнители и се работи дори в неделя. Надявам се, че до края на 2016 г. пътят ще бъде готов, доволни сме да чуем, че българското МРР и всички останали отговорни органи работят за спазването на същия срок, каза Мирович. По думите му с цялостното завършвне на магистралата могат да се очакват и нови инвеститори след 2016 г.

Терзиева е информирала сръбския министър, че през следващата седмица представители на Министерство на транспорта и МРР ще имат среща в ЕК с предложение за евентуално включване на проекта за магистрала Калотина-София в програмата "Connecting Europe Facility". В момента българският участък е включен като приоритетен обект за финансиране по оперативна програма
"Транспорт".

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес