Методи Лалов: Путин докога ще шантажира с ядрено оръжие? Да чакаме да стане по-силен ли?

1911
Методи Лалов: Путин докога ще шантажира с ядрено оръжие? Да чакаме да стане по-силен ли?
Снимка: Actualno.com

"Тук съм в подкрепа на Украйна, да бъде дадена военна помощ и всякаква друга помощ. Тук съм против това да си измиваме ръцете". Това обяви общинският съветник в Столичния общински съвет Методи Лалов пред Actualno.com. Той е част от протеста зад Народното събрание, който призовава България да изпрати оръжие към Киев, за да се защити от руската агресия.

Един от организаторите на  демонстрацията е Цецка Бачкова от ДСБ (част от ДБ). В градинката зад парламента се събраха десетки граждани, подкрепящи исканията за оръжие за Киев. Междувременно от другата страна на сградата на Народното събрание се провежда протест на граждани, призоваващи за "неутралитет". 

Депутатите днес гласуваха България да ремонтира украинска военна техника и да продължи хуманитарната помощ. "Дали сме хуманитарна помощ, представяте ли си? Това трябва да го направи всяко човешко същество. А отказваме да дадем оръжие на този, който трябва да се защитава срещу агресора", каза Лалов пред репортер на Actualno.com.

Тук съм в подкрепа на Украйна, да бъде дадена военна помощ, всякаква друга помощ. Тук съм против това да си измиваме ръцете. Дали сме хуманитарна помощ, представяте ли си? Това трябва да го направи всяко човешко същество. А отказваме да дадем оръжие на този, който трябва да се защитава срещу агресора.
Скандиранията "червени боклуци" - БСП са ясни. Те нямат място в този парламент, още по-малко в управлението, но са там по волята на една малка част от избирателите. Питам обаче какво правят останалите от коалицията. Наистина ли ще оставят БСП да ги шантажира? И наистина ли ще огънем една ясна позиция само за да оцелее някакво политическо статукво - пък било то представяно като стабилността, която е неминуема, за да оцелее тази държава. Струва ми се, че трябва толкова да се влоши положението, да преживеем една изключително тежка обществена криза, че да разберем, че така не може.

Имаме вътре едни представители на демократичната общност - в това число "Демократична България", които мънкат месеци наред, представят някаква позиция...
Военна подкрепа ще стане военно-техническа. Достатъчно ли е? Ще бъде ясно какво имат предвид от дебатите и след това ще бъде ясно какво предоставят. Чувам, че се отхвърлят позиции да се каже ясно "Даваме всякаква военна помощ". Не можете да поправяте танковете на жертвата, докато някой убива. Трябва да му дадете оръжие, той да се защити и да гръмне веднага. Докато чакаме тези логистични стойки... ще я има ли Украйна след 2 месеца, ако продължава тази брутална агресия на Путин? Тук не става въпрос за политика. Срам ме е от всеки в парламента, който мънка. 
Другия протест? Не се въвличаме във войната и второ - трябва да сме на страната на жертвата, не на агресора. Какво има да умуваме още? Да чакаме Путин да смачка тази държава и да продължи към следващата - Молдова, Румъния, ние? Ние луди ли сме. Човекът докога ще ни шантажира с ядрено оръжие? Този агресор израсна пред погледа на Европа и Америка. Какво искаме, да стане още по-силен ли? Да му се услади Украйна и да продължи още ли?
Хората от другата страна на парламента - "Възраждане", са заблудена работа.
Трябва ли да се въвличаме? Естествено. Ние не сме малка страна, а сме средноевропейска държава. Не сме малки като членове на ЕС и НАТО, ние сме част от тези общности. Малодушието ни прави малки. 
Преименуване на Граф Игнатиев в Свободна Украйна. Докладът ми още не е разгледан дори на комисии, това са бюрократичните хватки на ГЕРБ и БСП. Не знам кога ще бъде разгледан този доклад. Тук съм в подкрепа на Украйна, да бъде дадена военна помощ, всякаква друга помощ. Тук съм против това да си измиваме ръцете. Дали сме хуманитарна помощ, представяте ли си? Това трябва да го направи всяко човешко същество. А отказваме да дадем оръжие на този, който трябва да се защитава срещу агресора.

Зад парламента се чуха скандирания "червени боклуци", което Лалов коментира само с "БСП са ясни. Те нямат място в този парламент, още по-малко в управлението, но са там по волята на една малка част от избирателите". "Питам обаче какво правят останалите от коалицията. Наистина ли ще оставят БСП да ги шантажира? И наистина ли ще огънем една ясна позиция само за да оцелее някакво политическо статукво - пък било то представяно като стабилността, която е неминуема, за да оцелее тази държава. Струва ми се, че трябва толкова да се влоши положението, да преживеем една изключително тежка обществена криза, че да разберем, че така не може".

Калин Янакиев: Решението за военна помощ за Украйна е маскирано така, че да не се разсърди Нинова

Решението на депутатите да изпратят към Киев ремонтирана украинска техника в наши заводи изглежда "компромисно", за да не се разсъ...

"Чувам, че се отхвърлят позиции да се каже ясно "Даваме всякаква военна помощ". Не можете да поправяте танковете на жертвата, докато някой убива. Трябва да му дадете оръжие, той да се защити и да гръмне веднага. Докато чакаме тези логистични стойки... ще я има ли Украйна след 2 месеца, ако продължава тази брутална агресия на Путин? Тук не става въпрос за политика. Срам ме е от всеки в парламента, който мънка", заяви общинският съветник.

Коментирайки другия протест от ответната страна на парламента, Лалов каза, че "трябва да сме на страната на жертвата, не на агресора". "Какво има да умуваме още? Да чакаме Путин да смачка тази държава и да продължи към следващата - Молдова, Румъния, ние? Ние луди ли сме. Човекът докога ще ни шантажира с ядрено оръжие? Този агресор израсна пред погледа на Европа и Америка. Какво искаме, да стане още по-силен ли? Да му се услади Украйна и да продължи още ли?".

Попитан трябва ли да се "въвличаме" във войната, каквато е опорката на призоваващите за "неутралитет", Лалов заяви: "Естествено. Ние не сме малка страна, а сме средноевропейска държава. Не сме малки като членове на ЕС и НАТО, ние сме част от тези общности. Малодушието ни прави малки".

Той предложи преди време преименуване на ул. "Граф Игнатиев" в София с ново име - "Свободна Украйна". Докладът му обаче още не е разгледан дори на комисии. "Това са бюрократичните хватки на ГЕРБ и БСП. Не знам кога ще бъде разгледан този доклад", заяви Методи Лалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com