МВР: Няма разработка "Будали", но някои журналисти далеч не са светци

4981
МВР: Няма разработка "Будали", но някои журналисти далеч не са светци

Главният секретар на МВР Калин Георгиев подчерта категорично днес в Кърджали, че няма журналисти в България, обект на подслушване или разследване заради професионалните му ангажименти, предаде БГНЕС.

Той заяви, че разработката "Будали" не съществува, но имало отделни хора от гилдията, които "далеч не са светци". "Не са разследвани журналистически разследвания. Не ми е известна разработка "Будали". Никой в България не е проследяван и подслушван за това, че е журналист. Специални разузнавателни средства се използват само тогава, когато има сведения за престъпления срещу националната сигурност или тежки криминални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок над 5 години. Ако някой от журналистите попада в тази категория хора, е друга тема. Има представители от гилдията, които далеч не са светци", посочи Георгиев.

Според него най-малкото покойният Боби Цанков е имал основанието да претендира, че е журналист, както и операторът, атакувал централните офиси на EVN в Пловдив по време на протестите срещу енергийните монополи. "Някой казва, че в България се подслушват журналисти, не е така. Което обаче не прави журналистите изключение от останалата категория хора. Аз не зная някой да има имунитет за това, че е журналист", многозначително уточни главният секретар на МВР.

Той отказа да отговори дали разследването за отвлечената дъщеря на Евелин Банев - Брендо е довело да надеждна следа, както и да коментира версиите по досъдебното производство за покушението срещу Златко Баретата. "Темата за Лара Банева е изключително болезнена и чувствителна, аз съм забранил всякакви коментари и забраната важи и за мен, за да не рискуваме живота и здравето на детето, и да не травмираме допълнително майката и близките", каза Георгиев.

В отговор на въпрос за поисканата от служебния премиер Марин Райков ротация на полицейски сили за изборния ден Георгиев обясни, че тя не се състои в командироване на служители от едни областни дирекции в други, защото те имат териториални компетенции. "Говорим за завъртане на служители в рамките на съответната дирекция, като се променят районните управления, в които те работят. Това ще се прави, когато има сигнали, данни и съмнения за обвързаности по решение на областните директори или на директора на националната полиция. По време на изборите за местни органи на самоуправление през 2011 г. беше по-лесно – ако жената на един полицай е кандидат за кмет, този служител не може да бъде ангажиран с охраната на избирателна секция в същото населено място", поясни той.

Според него с многомандатните избирателни райони щяло да е малко по-сложно, но нищо не пречело да се приложи механизма на ротацията при наличие на обвързаност. "Това е една гаранция за честните избори. Полицията не прави избори, тя охранява и изпълнява конкретни задачи, свързани с пресичането на престъпления в изборния ден", подчерта Георгиев. Той уточни, че опасенията, довели премиера Райков до тази заповед, първо са лансирани от определени политически сили. "Естествено, ще натоварим бюджета, ще направим разчети за разходите и ще ги представим на премиера. Ние не подозираме полицейските служители по презумпция, че се занимават с някаква политическа дейност. Не ми е известно и статистиката за последните 23 години не разполага със сведения за замесени или обвинени полицейски служители в търговия с гласове", подчерта Георгиев.

В МВР е направен анализ на изборите през 2011 г. и там разполагат с оперативна информация за потенциалните брокери на гласове, които са идентифицирани на базата на миналия опит. Но това, според Георгиев, не означава, че на сцената няма да излязат нови. "Не полицаите купуват и продават гласове, това го правят политиците и ако те спрат с грозните явления, на изборите няма да има нужда от полиция. Ние трябва да се борим с изобретателността на брокерите на гласове. В МВР не разполагаме с информация за плащани от партии сметки за ток в определени квартали", посочи той и призова журналистите да работят в тясно сътрудничество с полицията.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев беше в Кърджали за отчетния анализ на областната дирекция. Покрай похвалите за работата на местния директор комисар Валери Баранов той не пропусна да отправи и остри упреци. "Имам забележки за увеличаването на броя на бързите и незабавните полицейски производства, защото така се скъсява процесът и времето между извършването на престъплението и получаването на наказанието. Качеството на разследването също не е особено добро, 130 досъдебни производства са били върнати от прокуратурата в МВР или от съда в прокуратурата за допуснати процесуални нарушения. За една малка дирекция това е недопустимо. Изготвени са указания за разследващите полицаи, очаквам до месец по-добър доклад", отсече Георгиев. Той подчерта, че е недоволен от количеството и работата по сигналите в Икономическа полиция в Кърджали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com