Мълчанието за Чернобил в България

101747
Мълчанието за Чернобил в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Аварията в съветската Чернобилска атомна електроцентрала в Украйна се приема за най-тежката в историята на ядрената енергетика. Тя става факт на днешния ден - преди 31 години.

На 26 април 1986 г. на площадката на 4-ти реактор в украинската централа се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. В конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК обаче има допуснати редица грешки, една от които се оказва фатална. В рамките на няколко секунди мощността на реактора скача до около 30 000 MW, т.е. 10 пъти повече от мощността в нормален режим. Прътите с ядрено гориво започват да се топят, а налягането на парата бързо се увеличава и предизвиква голям взрив. Този взрив изхвърля и разрушава капака на реактора, тежащ 1200 тона, счупва охладителните тръби и разрушава част от покрива. Когато въздухът влиза в съприкосновение с графитния забавител от вътрешността на реактора, графитът се възпламенява. По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от пожара, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата.

Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Радиационното замърсяване засяга територията на 17 държави, включително и България. У нас информацията за случилото е оповестена със закъснение от няколко дни.

СССР информира за аварията след 2 дни - с безобидно съобщение, пуснато по радиото и телевизията едва на 28 април вечерта, след като шведски станции засичат завишена радиация.

У нас до третия ден няма никакви официални съобщения, а медиите мълчат. Когато най-после властта съобщава за аварията, случаят се представя като нещо ограничено и не особено опасно. Особено се набляга на твърдението, че за България няма абсолютно никаква опасност, въпреки че радиоактивният облак достига страната ни за няколко дни.

Животните около Чернобил често ослепяват от радиацията

Продължителното въздействие на малките дози радиация върху организма на дивите животни в „зоната на отчуждение“ около Черно...

На 2 май в района на София са отложени толкова радиоактивни вещества, колкото са се утаили през целия период между 6 юли 1969 г. и 31 март 1986 г. За периода 30 април - 2 май радиоактивното замърсяване на приземния въздух средно за страната се повишава няколко хиляди пъти спрямо обичайните стойности преди аварията.

По разкази на очевидци, докато българските граждани са консумирали опасна храна и вода, за висшия ешалон на БКП са били осигурени огромни количества вносни хранителни продукти от далечни и безопасни страни.

Съобщения за българското население са давани от КИАЕМЦ на 2, 4, 6 май, но те са много кратки и закъснели. Провеждат се две правителствени съвещания - на 4 и 10 май. Посланикът на СССР Леонид Греков изразява мнение, че опасността се преувеличава и се "шуми" повече от нужното.

Изготвя се доклад до Тодор Живков, в който се посочва, че има замърсяване и са взети мерки, но той не взима никакво решение по въпроса. В началото на 1987 г. е изготвен нов доклад, подчертаващ, че в резултат на изхранването на животните със замърсени фуражи се очаква повишаване на радиацията, което, от своя страна, ще доведе и до повишаване на радиацията в млякото и месото. Властта обаче отново не предприема мерки.

След промените в края на 1989 г. прокуратурата започва разследване за укриване от обществото на информация за аварията. По обвинение за омаловажаване на последиците от Чернобил и прикриване на истината обвиняемите са само двама - заместник-министърът на народното здраве и член-кореспондент на БАН Любомир Шиндеров и председателят на правителствената комисия за преодоляване на последствията от бедствията, катастрофите и авариите и зам.-председател на МС Григор Стоичков. Двамата са осъдени на 2 години затвор, като ефективно ги излежава само Стоичков.

Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години спрямо статистиките, правени през 70-те години на миналия век. Само в Русия над 1152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза - директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип "чернобилски" рак се наблюдава из цяла Европа. По данни на експерти, само в Беларус има 300 000 родени след аварията деца, които страдат от проблеми, причинени от нея. На база на тази статистика експертите правят извода, че между 0.05% и 0.1% от населението на Земята е пряко, а около 1% е косвено засегнато от аварията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com