X
 
 

Над 111 млн. лв. отиват при седем общини, за да се борят с мръсния въздух

1207 2
photo of Над 111 млн. лв. отиват при седем общини, за да се борят с мръсния въздух
Снимка: БГНЕС
Над 111 милиона лева. Толкова ще бъдат дадени на седем общини у нас, за да се борят с мръсния въздух.

Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) обяви процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ на обща стойност 111 442 101,58 лв. Отчитайки значимите нужди в сектора, финансовият ресурс по програмата се фокусира в ограничен брой общини – конкретни бенефициенти по процедурата. Това са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

ГЕРБ защити Йорданка Фандъкова за мръсния въздух

От името на най-голямата структура на ПП ГЕРБ – градската структура на партията в София за пореден път заявявам, че ние категорич...

Процедурата чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ има за цел да се намалят наднормените нива на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление. Същевременно финансирането ще допринесе за изпълнение на ангажиментите на страната във връзка с осъдителното решение на Съда на ЕС за неспазване на нормите за съдържание на ФПЧ10 в атмосферния въздух.

Мерките, които ще бъдат подкрепени със съфинансиране от кохезионния фонд на ОПОС 2014-2020 г., са свързани с подмяната на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа.

Като крайна алтернатива (когато всички други опции са неприложими или изчерпани) е допустима и подмяната на старите печки с модерни уреди на дърва или въглища, които отговарят на техническите параметри за екодизайн. Тези мерки, едновременно с планираните информационни и образователни кампании, се очаква да доведат до промяна в цялостното мислене на гражданите по отношение опазване чистотата на въздуха. С това ще се постави основата на ефективен национален модел за преодоляване на проблемите с нарушеното качество на атмосферния въздух в резултат от битовото отопление.

Максималният срок за физическо изпълнение на дейностите по проектите е 54 месеца, уточняват още от МОСВ.

Димов: През уикенда замърсяването на въздуха в София е било 2-3 пъти над нормите

В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти над нормите, в неделя – три пъти. Това каза днес екоминистърът Нено Димов от Ка...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Докато цената на електричеството е недостъпна за населението за отопление през зимата, а парното е скъпо и заробващо, проблема няма да бъде решен. Това, че някой (отново) ще "усвоява" европейски средства за собственото си благополучие, няма да оправи въздуха ни! А в същото време България ще плаща милиони евро глоби за мръсния въздух, пак от нашия джоб!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Ето откъде Пловдивския кмет Тотев ще вземе пари, за да си направи още един луксозен хотел ! Место има, тъй като брат му е заграбил целия квартал до бирена фабрика Каменица . Мотото на ГЕРБ : "Кради, за да имаш" !