Най-важното за деня, 13 март 2023 г.

4000
Най-важното за деня, 13 март 2023 г.
Снимка: МВР

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 март.

ДЕМЕРДЖИЕВ: ЗНАЕМ КОЙ СЕ ЗАНИМАВА С КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ

Над 190 са оперативните сигнали за купуване на гласове. Постъпват сигнали и на телефонните линии, разкрити от МВР. Това заяви в Шумен вътрешният министър Иван Демерджиев.

ЯСНО Е С КАКВА МАРКА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ ЩЕ СНИМАТ БРОЕНЕТО НА ИЗБОРИТЕ

„Информационно обслужване“ АД приключи успешно преговорите за доставка на технически устройства и осигуряване на мобилна свързаност на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден на 2 април 2023 г.  

АКФ: ЧАСТ ОТ БАНКНОТИТЕ ОТ 500 ЕВРО НА ШКАФЧЕТО НА БОРИСОВ ДОКАЗАНО СА ИСТИНСКИ (СНИМКИ)

Част от банкнотите от 500 евро на шкафчето на бившия премиер Бойко Борисов доказано са истински, но прокуратурата не е разгласила този факт. Това съобщава "Антикорупционния фонд", позовавайки се на постановление на прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) по друга преписка.

ОТ ЛЕВ КЪМ ЕВРО: КАНДИДАТИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В СПОР ДА ВЛЕЗЕМ ЛИ В ЕВРОЗОНАТА

Влизането в еврозоната трябва да е приоритет за следващият парламент и на следващото правителство. Дано да има такова. За съжаление ние не отговаряме на условията. Това мнение изрази Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в ефира на Нова телевизия по време на предизборен дебат за приемането на еврото.

КАК СЕ СНИМА СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ? ФИЛМ НА ДВАМА БЪЛГАРИ С НАГРАДА (ВИДЕО)

"Какво би накарало човек да пропътува 15 000 км през зимата за няколко снимки, с ясното съзнание, че вероятността за провал в това начинание е доста голяма? "С тези думи започва филмът, който разказва за едно красиво и смело пътуване на двама мъже до северната част на Норвегия, до Северния полярен кръг, до Северното сияние. Те се казват Велико Карачивиев и Иван Миладинов, а филмът им се казва NORTH (север) и печели първа награда на филмовия фестивал в Банско за най-добър български филм през 2021. Следващата им дестинация е Хималаите. Защо? Поканихме ги в Студио Actualno да попием от техния приключенски дух.

ЗА ВТОРИ ПЪТ БЪЛГАРИН С "ОСКАР": ХРИСТО ГРОЗЕВ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ЗА ФИЛМА "НАВАЛНИ" (ВИДЕО)

 

„Навални” с Христо Грозев спечели „Оскар” в категория „Документален филм”. „Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза режисьорът на филма Даниел Роър.

БАХМУТ НЕ ПАДА: ЩЕ СТАНЕ ЛИ ПРИГОЖИН ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА? (ВИДЕО)

Руското военно командване изглежда се опитва да използва ЧВК Вагнер максимално като пушечно месо в Бахмут, с цел да отслаби влиянието на руския олигарх Евгений Пригожин, който създаде наемническата армия. Това е основното заключение в традиционния седмичен анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

МАНЕВРЕНИ И НЕПРЕДВИДИМИ: ЗАЩО РУСИЯ ПРИБЕГНА ДО РАКЕТИТЕ "КИНЖАЛ"? (ВИДЕО)

През изминалата седмица Русия отново прибегна до използването на хиперзвукови ракети. Руски бомбардировач изстреля три ракети "Кинжал" по южния украински пристанищен град Одеса миналия понеделник вечерта. Обстрелът беше насочен срещу редица цивилни цели, включително хотели и търговски център. В нощта срещу четвъртък пък бяха изстрелани още цели 6 такива ракети. Това не е първият път, когато Москва разполага своята хиперзвукова ракета "Кинжал" по време на инвазията си, но изглежда, че това е сравнително рядко явление, пише CNN.

КИТАЙ ИЗПРЕВАРИ РУСИЯ ПРИ ХИПЕРЗВУКОВИТЕ ОРЪЖИЯ (ВИДЕО)

Китай изпреварва Русия в разработването на хиперзвукови оръжия и вече може да ги разположи в Тихия океан за поразяване на американски военни цели, пише Bloomberg. 

КАК ЕВРОПА ЩЕ СИ НАБАВИ "БЯЛОТО ЗЛАТО"?

Малко места на света са толкова отдалечени от Брюксел, колкото чилийското градче Салар де Атакама. Лунният пейзаж на 11 000 километра от белгийската столица обаче, притежава нещо, от което европейските лидери отчаяно се нуждаят. Минните компании в Салар копаят в солените подземни езера, за да извлекат литий.

ТРЕТА АМЕРИКАНСКА БАНКА ПРЕД КОЛАПС

Акциите на американската кредитна институция First Republic Bank поевтиняваха с близо 65% още преди старта на търговията на Уолстрийт. Това следва колапса през уикенда на Signature Bank и фалита в петък на Silicon Valley Bank, въпреки че федералните регулатори се намесиха в гарантирането на депозитите и предоставиха нова програма за кредитиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com