Не хващаме крадците на парно, защото не можем да ги проверим, казва "Техем"

20650
Не хващаме крадците на парно, защото не можем да ги проверим, казва "Техем"

Нито един човек не е бил обвинен в кражба на топлоенергия в София за този отоплителен сезон. Това каза Милена Стоянова, управител на топлинния счетоводител "Техем", предаде репортер на БГНЕС.

Стоянова отговори на въпрос на председателя на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров. Депутатите изслушаха информация от "Топлофикация София" ЕАД за високите сметки за отопление и топла вода за месец декември 2012 година.

Стоянова е категорична, че хванати крадци към момента няма и причината за това е само една - липса на достъп. Тя обясни, че проверки се правят всеки ден, но факт е , че тези, които са недобросъвестни, никога не осигуряват достъп. Единственото, което "Техем" може да направи, е да предупреди коректните им съседи. Проблем има и с абонати, които декларират и демонтират отоплителни тела. Тя посочи, че има нужда от промяна и по нейно лично мнение да се забрани демонтажът на радиатори.

По време на изслушването председателят на СОС Елен Герджиков каза, че общината няма никакво намерение да приватизира "Топлофикация" за един лев. Той изтъкна, че бъдещето на "Топлофикация София" е в модернизацията и инвестициите.

Стоян Цветанов, изпълнителен директор на столичното парно, отново представи доклада за проверката в дружеството. Всъщност оказа се, че и народните представители има какво да кажат от личен опит за високите сметки на софийското парно. Независимият депутат Марио Тагарински каза, че неговата сметка е с над 45% по-висока, така е и при комшиите.

"Аз съм клиент във Варна, но те намаляват цените, братя българи и дават преференциални схеми, няма шум, няма напрежение, хората си плащат". Това каза депутатът от Коалиция за България Петър Димитров. Той попита каква е цената на топлинната енергия от "Топлофикация София" в сравнение с другите топлофикации в страната. "Не е ли разумно, ако цената е драматично по-висока да поканим някой от мениджърите от другите топлофикации да управляват и софийската топлофикация", каза Димитров.

Цената се смени от януари. Как допуснахте да се изчисляват сметките на хората без засичане на показанията, попита той зам.-министър Евгения Харитонова, която е на изслушването в икономическата комисия. "Това е недопустимо, защото го допуснахте и сега трябва да се дискутира. Пускате изравнителни сметки след проверка, как министерството допусна такова нещо и какво направи ДКЕВР, защо не бяха проверени уредите за отчитане на топлинната енергия. Това си е кражба", каза още Петър Димитров. Той обърна внимание и на това, че цената на газа пада с 22%, а за топло могат да се докарат най-много до 8%. Заради разликата Димитров посочи, че в цял свят ръководителят на регулатора щеше да си отиде, но "сигурно и в министерството щеше да има много сериозни сътресения".

Няма нито един прекратен подизпълнителски договор с топлинни счетоводители, става ясно още от доклада. Румен Овчаров посочи пък, че проблемът на дружеството е с доверието на потребителите и изтъкна, че събираемостта в София пада след 2006 година, когато тогавашният кмет Бойко Борисов си реши да прави ПР на гърба на "Топлофикация".

"Топлофикация София" има най-много абонати и най-ниските загуби по преноса, което би трябвало да означава, че и най-ниските сметки би трябвало да са в София за единица енергия като имаш най-много клиенти, каза след изслушването председателят на комисията Мартин Димитрова. Според него от чутото ставало ясно, че парното се действа на парче и "прехвърлят всичките си проблеми върху абонатите". Според него има проблем в управлението.

Редактор: Ивайло Петров

"Топлофикация София" проверява астрономическите сметки

„Топлофикация София” е проверила допълнително 79 сгради с повишена консумация на енергия. Проверени са 409 маломерни жилища...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com