Ненчев: Ако Франция ни помоли, ще ѝ помогнем в Сирия

4446
Ненчев: Ако Франция ни помоли, ще ѝ помогнем в Сирия
Снимка: БГНЕС

Ако Франция поиска помощ, ще се отзовем според възможностите си. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение. Това заяви пред журналисти военният министър Николай Ненчев.

„Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Не бих могъл да кажа какво точно очакват от нас”, каза Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Ненчев няма да съкращава военни, а само администрация

Няма да има съкращения сред въоръжените сили, но предстоят съкращения в рамките на администрацията. Това съобщи в Министерски съвет м...

Думите му са в известно противоречие с изказване на премиера Борисов от днес, в което министър-председателят бе категоричен, че България няма да се включи по военен път в операции срещу "Ислямска държава". 

Той обясни, че доколкото разбира, Франция очаква в някои международни мисии да бъде подпомогната от други страни - членки, за да се концентрира във вътрешните си проблеми. „Иска ми се това да се случи в рамките на двустранни разговори. Не сме водили обаче такива. До момента към нас не е поискана, каквато и да е помощ, но сме длъжни да я окажем, ако това се случи. Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно. Разполагаме с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване. Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие”, заяви Ненчев.

Относно твърдението, че български калашници са използвани при атентатите във Франция, Ненчев заяви, че калашниците са произведени някъде около 70-80-те години и не е сигурно къде. "Дори хипотетично да предположим, че те са били произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях", каза той.

Дали е възможна сухопътна операция на територията на Сирия , военният министър обясни, че „теоретически със сигурност е възможна и бих се радвал, ако е възможно”. „Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция в Сирия, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България”, посочи още Николай Ненчев.

Глобалният съюз против "Ислямска държава" започва да се оформя

Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции. Това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com