Няма приток на мигранти от гръцко-българската граница, заяви Бъчварова

2577
Няма приток на мигранти от гръцко-българската граница, заяви Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Към момента мога да кажа, че от гръцко-българската граница няма приток на мигранти, а пък от турско-българската е в границите на това, което познаваме за сезона. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на заседанието на вътрешната парламентарна комисия.

Бъчварова припомни, че ние сме подкрепили решението за релокация, защото е било единственото, което до преди няколко месеца можело да се случи. „Опитът ни досега показва, че това решение не сработва добре. От разпредени общо 120 000 души в момента са релокирани 540 – 550 човека. От България са двама души – единият, като дошъл е подал молба да се върне в собствената си държава, т.е. не са даже и двама, а е един човек”, обясни тя, цитирана от БГНЕС. Този, който се е върнал, е от Ирак.

Министърът посочи, че предложението за релокация е вече под въпрос и припомни, че от вчера има решение на Европейския съд, което казва, че бежанците имат право да избират в коя държава да пребивават, а основа на решението за релокация беше презумпцията, че веднъж приети в ЕС, те нямат право да избират държавата, в която да бъдат.

На въпрос има ли гранични полицаи на зелената граница, които да са с летни униформи, Бъчварова каза, че ще провери. „Не сме успели миналата година да осигурим зимните униформи, просто нямаше възможност. Нямаше поръчка за зимни униформи, поръчахме летни, защото по-отдавна не бяха осигурявани летните”, отвърна министърът и посочи, че сега имат готовност за двата комплекта да осигурят поръчка.

За работата на Столична дирекция на вътрешните работи Бъчварова посочи, че в сравнение с останалите при натовареността резултатите са по-ниски, което е обяснимо. По критериите, по които дават ежемесечна оценка за отделните дирекции на полицията, СДВР е на относително една от последните позиции. „Това е факт, но е факт и нещо друго – че тук натовареността е в пъти по-голяма отколкото всяка една от другите дирекции и особеност на събитията, които се случват са също в целия диапазон на възможности. Тоест, СДВР работят в изключително трудна ситуация”, каза министърката. Като отговор на това, МВР поставя като фокус състоянието на СДВР и ще направят всичко възможно да подпомогнат дейността на дирекцията с оглед на екипираност, автомобили, осигуряване на по-добри условия за работа.

Бъчварова каза още, че има много голям недостиг на кадри, който е натрупан в годините. „До месец ще можем 509 души от охранителните постове да пренасочим към Жандармерията и полицията и сме обявили допълнителни 300 конкурса за нови служители. Има концепция затова как да се реорганизира работата в софийската дирекция”, заяви тя.

Депутатът Атанас Атанасов, който зададе този въпрос каза на Бъчварова, че според него проблемът е в липа на капацитет в ръководството на столичната дирекция на вътрешните работи. „Има определени видове престъпления в София, по които разкриваемостта е изключително ниска, а в същия момент тези престъпления са видими”, заяви той и посочи, че общественото доверие към тази дирекция е изключително ниско. По-късно пред журналисти Бъчварова заяви, че е доволна от директора на СДВР Младен Маринов. „Мисля, че успява да организира изключително добре работата в дирекцията. Условията, в които работи са много трудни и затова ще се опитаме да помогнем да има още по-добри резултати. Срещам едно голямо разбиране от негова страна и виждане за това как може да се подобри работата”, заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com