Нов протест срещу Румен Радев в София

12240
Нов протест срещу Румен Радев в София
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Правосъдие за всеки" призова за шествие утре за парламентарна република в ЕС и НАТО. Началото ще бъде в 18,30 ч. пред президентството. След това участниците ще се отправят към Народното събрание и Орлов мост. Това е вторият подобен протест в последните няколко дни.

Недоволството се засили, след като държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България", но ги призова да не съставят кабинет.

"България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура", пишат организаторите и добавят:

"По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил "дискредитиран". Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право. Още: Протест пред президентството срещу Румен Радев: Тук не е Москва! България е НАТО! (ВИДЕО и СНИМКИ)

С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията - създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане! 

България отдавна избра своя път на развитие - той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com