Радев с нежелание и много критики връчи втория мандат на ПП-ДБ (ВИДЕО)

10270
Радев с нежелание и много критики връчи втория мандат на ПП-ДБ (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България". Държавният глава го даде на акад. Николай Денков, а в залата на "Дондуков" 2 присъстваха още Асен Василев, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Надежда Йорданова.

Първа реакция от Президентството след записите: "Готви се заговор"

От "Дондуков" 2 излязоха с първа реакция след пускането на записите от Националния съвет на "Продължаваме промяната", изнесени от Радос...

Радев похвали Денков и заяви „пълно разбиране за деликатността на ситуацията“, но продължи с критика: "Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Точно заради това аз нецелесъобразно, от моя страна... да ви връча мандат, при положение и след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия – заради торпилирането на българския суверенитет, заради наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез оглавяване на МВР и дискредитирането на европейски институции и името на България. Но аз съм призван да браня Конституцията и съм длъжен да връча този проучвателен мандат. В името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива, на имиджа на България пред нашите европейски партньори, ви призовавам да преосмислите изцяло целесоъбразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран“, заяви президентът.

Денков отговори, че България има нужда от стабилно правителство, което да придвижи решително напред европейския път на България. „България има нужда и от стабилен парламент – най-спешно е приемането на бюджета, от него зависят капиталови разходи, заплати, пенсии, училища, болници. Затова е много важно парламентът да продължи. Чакат ни и промени в законите за борба с корупцията, промени в НК, а може би и промени в Конституцията, които да реформират съдебната система. Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни сили, за да изпълним целите в нашата законодателна програма. Надявам се, че следващата седмица ще имаме редовно правителство", продължи той.

"Надявам се да осъзнавате риска и отговорността, която поемате", обърна се отново Радев към Денков. А кандидатът за премиер на ПП-ДБ му отговори: "Никога не съм се плашил от трудностите".

Преди точно седмица кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел връчи неизпълнен първия мандат на Радев, след като стана ясно, че партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ са се договорили за редовен кабинет с втория мандат и с ротационен премиер. Споразумението обаче, изглежда, се провали на този етап заради записа от Националния съвет на ПП, който изтече в публичното пространство благодарение на Радостин Василев.

В разговорите се чува как лидерите на "Продължаваме промяната" говорят за "изпиране" на Бойко Борисов, за Мария Габриел, за Румен Радев и как не трябва да искат импийчмънт на президента, а да изземат службите от неговата власт. ОЩЕ: Румен Радев с първи коментар за разпространените записи на ПП (ВИДЕО)

Иван Костов: Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено

"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се с...

След това ГЕРБ поискаха отстъпки от ПП-ДБ, а именно Мария Габриел да е първи ротационен министър-председател вместо Денков - по предложение на председателя на парламента Росен Желязков.

А от ПП-ДБ обвиняваха Радев, че се бави с връчването на втория мандат и че нарочно е изчакал пресконференцията на Радостин Василев.

Пред Президентството по време на връчване на втория мандат имаше протест за ненамеса на чужди държави в службите на България, организиран от бившия военен ген. Димитър Шивиков.

ОЩЕ: Даниел Митов каза при какви условия ще се размразят преговорите за кабинет

Посоченият от ПП за здравен министър бил готов "да разчисти" министерството (ВИДЕО)

"Посоченият от ПП за здравен министър бил готов "да разчисти" министерството, се разказва в скандалния запис. Нищо, че Денков "имал при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com