Новините: Най-важното за деня, 14 ноември

5870
Новините: Най-важното за деня, 14 ноември
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 14 ноември.

НАД 2 000 СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИТЕ НА COVID-19 У НАС

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза ръст като абсолютно число, но намаля като процент. За 13 ноември са отчетени 4 212 нови случая. Направени са обаче и повече PCR тестове – 12 413. Така процентът на положителни проби на практика намалява и от 38,42 на сто вече е 33,93%.

НАД 1,3 МИЛИОНА СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИТЕ НА COVID-19 ПО СВЕТА

1 303 783 души са починали в света в резултат на усложнения от зараза с коронавируса, според преброяване на агенция Франс прес въз основа на данни на националните власти. В света са регистрирани 53 380 442 случая на новия коронавирус от началото на пандемията.

УЧЕН: ДОРИ И ДА СТЕ ОЗДРАВЕЛИ ОТ COVID-19, СЛЕДЕТЕ СЪРЦЕТО СИ

Коронавирусът често създава усложнения в работата на сърдечно-съдовата система, затова при запазване на сърцебиенето или други подозрителни симптоми при преболедувалите Ковид-19 те трябва задължително да търсят специалист, съобщи ТАСС.

АКАД. ПЕТРУНОВ: РАНО Е ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА, ТАКАВА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОДОБРЕНА

Рано е да се говори за ваксина срещу коронавируса, такава все още не е одобрена, има само съобщения в медиите. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ имунологът академик Богдан Петрунов.

ЩЕ РАБОТИМ ОТ ВКЪЩИ И СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

Покрай пандемията все повече хора работят от вкъщи, а тази тенденция ще продължи и в бъдеще, дори когато започне масовото използване на ваксините срещу коронавируса. Новият модел на работа е част от дигиталната трансформация на бизнесите, която ще продължи да се развива дори след като светът пребори вируса и се върне към по-нормален живот, прогнозира бившият шеф на IBM Джини Ромети в интервю за CNBC.

ОДРИНСКИ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ЗА ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА С БЪЛГАРИЯ

"Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и България, ако искаме да спрем разпространението на епидемията от COVID-19, което към момента надхвърли показателите отпреди април". Това заяви председателят на областния Лекарски съюз в Одрин д-р Гюрджан Алтун на пресконференция.

ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА: В МОМЕНТА НЯМА ЗАПОВЕД, КОЯТО ДА ОГРАНИЧАВА ИЗНОСА НА ЛЕКАРСТВА

"Недостигът на лекарства е нормално явление. Трябва да го управляваме адекватно и не бива да го отричаме". Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова пред БНТ.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ДА ЗАТВОРИМ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ЗА 6 МЕСЕЦА

"Няма да има нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант". Това заяви пред БТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

ПРОФ. ИВОНА ДАСКАЛОВА: БЪДЕТЕ СИЛНИ, ДИАБЕТЪТ НЯМА ДА НИ ПОБЕДИ

Захарният диабет е едно от водещите социалнозначими заболявания, чиито темп на нарастване надвишава статистическите очаквания, въпреки съвременните методи за лечения и проследяванията на пациентите. Болестта е обявена за пандемии в световен мащаб от СЗО още преди повече от 20 години.

МИСИЯ КРЪВОДАРИТЕЛ (ВИДЕО)

Диана Димитрова е един от редовните кръводарители в Националния център по трансфузионна хематология. Дарявала е над 20 пъти. Тя върви по стъпките на баща си и е категорична, че ще научи трите си деца на същото. За първи път дарява, когато е на 18 години, продължава да го прави и днес.

ИК “ЛОЗЕНЕЦ“: ДНСК ДА ОБЖАЛВА ПУСКАНЕТО НА СТРОЕЖА НА НЕБОСТЪРГАЧА “ЗЛАТЕН ВЕК“

Инициативен комитет "Лозенец" иска ДНСК да обжалва съдебното решение за отмяна на спирането на строeжа на небостъргача "Златен век". Това се казва в съобщение до медиите на Инициативния комитет, в което казусът "Златен век" е наречен "едно правно танго с привкус на корупция".

ВМРО ПРОТИВ ОСТАВАНЕТО НА ПОДОХОДНИЯ КРИТЕРИЙ ЗА ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ

ВМРО обяви, че няма да подкрепи решението на ГЕРБ детските добавки догодина да останат с подоходен критерий. Реакцията идва след като късно снощи стана ясно, че депутатите от ГЕРБ внасят поправки в проекта на бюджет за догодина, с които се отказват от намерението за месечни добавки за всички деца и връщат подоходния критерий.

СКОПИЕ: ИМАМЕ ТРИ ДНИ ДА СЕ РАЗБЕРЕМ С БЪЛГАРИЯ

"Има още три дни, за да могат България и Северна Македония да намерят решение и да се деблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз". Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от местни медии.

АРМЕНИЯ ПРИЗНА ЗА НАД 2 300 УБИТИ ПРИ КОНФЛИКТА В НАГОРНИ КАРАБАХ

Армения съобщи днес, че над 2 300 нейни военнослужещи са убити в конфликта за контрол на анклава Нагорни Карабах. Той приключи със споразумение за мир, в което се утвърждава победата на азербайджанските сили, предаде Франс прес.

ВАШИНГТОН ТАЙМС: КИТАЙ БЪРЗО НАДГРАЖДА ЯДРЕНАТА СИ ВОЕННА МОЩ

Китай бързо надгражда ядрените си сили, включително разширяването на заводите за плутоний и уран като част от секретна програма за добавяне на бойни глави за нарастващите си ракетни и въздушни сили. Това показват декласифицирани данни на САЩ, придобити от "Вашингтон таймс”, пише БГНЕС.

ОТИДЕ СИ АКТЬОРЪТ АРМЕН ДЖИГАРХАНЯН

На 85 години почина актьорът Армен Джигарханян, съобщава агенция ТАСС. Той е включен в Книгата на рекордите на Гинес с почти 300 роли в киното и телевизията.

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ АПОСТОЛ ФИЛИП

Св. апостол Филип - от дванадесетте апостоли. Проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса - възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Завършил в Иерапол, разпнат на кръст с глава надолу, повесен високо, хвърляли камъни по него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com