Новините: Най-важното за деня, 15 януари

7289
Новините: Най-важното за деня, 15 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 януари.

Асена Сербезова: Зелените сертификати за преболедуване остават

Към настоящия момент сертификатите на базата на преболедуване остават. Това обяви здравният министър Асена Сербезова в личния си профил във Фейсбук.

"Знам, че се спекулира с много теми в нашето общество и не може да се опровергава всичко, което е погрешно интерпретирано (че то време няма да стигне...), но темата за здравето е много чувствителна и затова искам да внеса това уточнение.

След среща между Фандъкова и Сербезова: Без нови мерки засега

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е разпореден засилен контрол на спазването на ограничителните мерки. Тя каза, че заетите интензивни COVID легла в София са по-малко от 70%, а съществува и възможност за разкриването на още такива.

Фандъкова посочи, че съгласно новия пандемичен план на правителството столицата засега е далеч от налагане на по-сериозни мерки.

До 2-3 седмици Омикрон ще доминира в България, може да има по 10 000 заразени на ден

До 2-3 седмици вариантът Омикрон може да стане доминиращ у нас. Това каза по Nova News доц. Любомира Николаева Гломб, завеждаща департамента по "Вирусология" в Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"Възможно е да се стигне до 10 000 положителни проби. Важно е да се следи процентът положителни от всички направени проби. Омикрон все още не е доминиращ, но това ще стане в близките седмици. В някои области, като Русе например, е възможно и вече да е факт", допълни тя.

Експерт: Няма как законно да бъде махнат главния прокурор Гешев

Няма ред, по който да бъде отстраняван действащ главен прокурор. Това се целеше да стане ясно и с декларацията от трибуната на парламента на "Продължаваме Промяната", с която беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това каза в ефира на Nova News експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ декларацията е била политически акт, целящ заявяване на позиция, а не предизвикване на трус в системата. "От тук правителството ще има две цели - да създаде механизъм, по който да бъде контролиран главният прокурор и да бъде сменен Иван Гешев. Именно това беше и заявено като намерение в предизборната кампания", обясни тя.

Цялата бюджетна комисия е под карантина след заседанието с Теменужка Петкова

Двама души от парламентарната комисия по "Енергетика" и всички лица, присъствали на комисията по "Бюджет и финанси" са поставени под карантина. Това съобщават от РЗИ-София пред БНТ във връзка с повишения интерес към поставянето под карантина на контактните лица на народния представител Теменужка Петкова, която е с Covid-19.

Специалист обясни трябва ли да се ваксинират алергичните хора

Всеки трети човек по света страда от някакъв вид алергии. Това означава, че няма как хората да не се страхуват от ваксините. Но към днешна дата, след като са приложени над 9,53 милиарда дози ваксини срещу коронавирус и всеки ден се прилагат по 35 млн. от тях, нещата изглеждат малко по-спокойно.

Тежките реакции са много по-редки, отколкото лекарите се опасяваха. Няма никакви противопоказания за алергичните пациенти да бъдат ваксинирани. Това заяви пред Nova News д-р Шасине Вели, алерголог в УМБАЛ "Александровска".

Вероятно няма да екстрадират Брендо в България

Наркобосът Евелин Банев-Брендо най-вероятно няма да бъде екстрадиран у нас. Това заяви началникът на сектор "Издирване" в Националната полиция Стефан Джолев пред bTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com