Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 24 май

24 май 2022, 20:00 часа • 3848 прочитания

Без българска делегация на церемонията по случай 24 май в Москва 

За първи път от 30 години делегация от българското посолство няма да участва в организираната от руските власти по случай 24 май официална церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Москва.

Честването на Деня на славянската писменост и култура, както се нарича празникът в Русия, започна с молебен пред паметника. Вечерта на Червения площад е организиран гала концерт, който ще бъде открит от патриарха на Русия Кирил.

Три месеца война в Украйна: Започва ли решаващата фаза на конфликта?

Войната в Украйна вече навлиза в четвърти месец на бойни действия. Хиляди са убити, стотици са напуснали страната, а краят на военните действия не се вижда.

След като Русия се отказа от опита да овладее украинската столица Киев, войниците ѝ се отправиха на изток и юг, с основна задача да бъде овладян Донбас и да се осъществи сухопътна връзка с Крим под руски контрол. Това се случи в условията на тежки санкции за Русия и ожесточена украинска контраофанзива, подсилена от западни оръжия.

Сръбската православна църква призна Македонската православна църква за автокефална 

Сръбската православна църква призна Македонската православна църква за автокефална. Това стана на съвместна литургия в Скопие на сръбската и македонската църква, където сръбският патриарх Порфирий издаде томос за автокефалност.

ЕК: България трябва да стане част от Шенгенското пространство 

Европейската комисия представи доклад за състоянието на Шенген през 2022 г. В него се припомня значението на доизграждането на Шенгенското пространство и се призовава Съветът да приеме решенията, които да позволят на България, Румъния и Хърватия станат официално част от него, предвид факта, че са изпълнени всички критерии.

Същото ще се отнася и за Кипър, след като успешно приключи процеса на оценка на Шенгенското пространство, се посочва още в приетия днес документ.

Над 180 хил. са заетите книги за първите 5 месеца от годината в Столична библиотека

"Вазов го е казал по-добре от мен: "24 май е един Великден на духа и на просветата".

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес