Новините: Най-важното за деня, 30 декември

4278
Новините: Най-важното за деня, 30 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 30 декември:

БОРИСОВ: ГАРАНТИРАМЕ 60/40 ДО СЕПТЕМВРИ 2021Г., ВЪВЕЖДАМЕ 75/0 ЗА ЗАТВОРЕНИТЕ БИЗНЕСИ (ВИДЕО)

✅ Разпределяме 300 млн. лв. от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до края на март. Очакваме да бъдат запазени 180 000 работни места. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места. В следващите седмици ще гарантираме прилагането й до септември 2021 г. ✅ Удължаваме схемата 80/20 до края на март. Дотук по нея сме спасили около 30 000 работни места в туризма, хотелиерството, ресторантьорството и транспорта. Ще продължим подкрепата с още 40 млн. от ОПРЧР.

ПРОФ. ГИГОВ: В ПЪРВАТА СЕДМИЦА НА ЯНУАРИ СЕ ОЧАКВАТ НОВИ 25 ХИЛЯДИ ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА

"Движим се изключително добре по отношение на броя на пожелалите да се ваксинират, но ваксините не са достатъчни в момента", каза пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб. Той уточни, че още в първата седмица на януари се очакват нови 25 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех". "Към момента ЕК определя коя страна какви количества ваксини ще получи", уточни проф. Гигов. Той беше категоричен, че не са допуснати пропуски или нарушения на организацията по ваксинационната кампания. Изключително добре е организирана, увери той.

МАТЕМАТИКЪТ НА НОЩ ОБЯСНИ КОГА ЩЕ ИМА ЕФЕКТ ОТ ВАКСИНИТЕ, КАК ДА СЛЕДИМ ПОКАЗАТЕЛИТЕ

Математикът в Националния кризисен щаб, проф. Николай Витанов обясни пред Нова тв как всеки от нас може да следи развитието на пандемията от COVID-19 в България и ефектът на ваксините. Кога ще постигнем групов имунитет и може ли това да се изчисли?"Трябва да гледате едно число, с числител и знаменател. Да го кръстим N. В числителя са хората прекарали вируса - в момента те са около 200 000, грубо, регистрирани случаи на COVID-19 по 4 или 800 000 хиляди. Умножаваме по 4, защото на един регистриран случай в системата има още 3-ма нерегистрирани носители на COVID-19, които се разхождат. В знаменателя са хората - носещ капацитет на средата, който за България е 7 милиона грубо. Значи в момента това е 800 000 към 7 милиона, някъде около 0,12 е това число в момента", обясн проф. Николай Витанов.

УЧИТЕЛИ С ПИСМО ДО БОРИСОВ: КАТЕГОРИЧНО "ПРОТИВ" ВРЪЩАНЕ В КЛАС ОТ 4 ЯНУАРИ

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, главния държавен санитарен инспектор - доц. д-р Ангел Кунчев, Министерския съвет и министъра на образованието Красимир Вълчев, от неформално обединение "Учители за безопасно образование" настояват да се преосмисли решението за връщане на присъственото обучение за най-малките от 4 януари.

ПРИЕМАТ ЗАЯВЛЕНИЯ ОТ ЖЕЛАЕЩИ ДЕЦАТА ИМ ДА УЧАТ ЕЛЕКТРОННО

Министерството на образованието и науката е създало организация чрез регионалните управления на образованието за приемане на заявления от родители/семейства, които желаят децата им да се обучават в електронна среда от разстояние, съобщиха от ведомството. До момента са постъпили 704 молби за обучение от разстояние в електронна среда за ученици от 1 до 4 клас.

ВОДАТА В СОФИЯ И РАЗГРАД ПОСКЪПВА, ВИЖТЕ С КОЛКО

Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание днес прие окончателно решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2021 г. С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на операторите в 26 области на страната. Променените цени влизат в сила от 1 януари 2021 г. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6%. За част от дружествата няма промяна в цените на ВиК услугите.

ПРАВИТЕЛСТВОТО РЕШИ КАК ЩЕ СЕ ИЗПЛАЩА ВТОРАТА ПЕНСИЯ

Промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се решава как ще се изплаща втората пенсия, одобри правителството на днешното си заседание, съобщава БГНЕС. „Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов.

ОТ 11 ЯНУАРИ: ПОДАВАМЕ ДАНЪЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ДОХОДИТЕ ПРЕЗ 2020 ГОДИНА

Декларациите за доходите, получени през 2020 година, ще може да се подават онлайн или на хартия от 11 януари догодина, съобщиха от НАП. Причината е, че между 1 и 10 януари 2021 г. приходната агенция ще извършва процеси по годишно приключване за 2020 г. и превключване на информационните системи за 2021 г.

ПЕТЪР АНДРОНОВ: БАНКИТЕ ОСТАНАХА СТАБИЛНИ, НЕ ОЧАКВАМ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ

Имаше много изпитания, но българската банкова система остана стабилна. Това заяви Петър Андронов - председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България пред btv. "Годината беше трудна, имаше много изпитания – трябваше да бъдат разсрочени 103 000 кредита и паралелно с това трябваше да се работи и да се отпускат нови и да се обслужват новите клиенти. Натоварването беше двойно, хората останаха на първа линия през цялото време", обясн Петър Андронов.

2020 ГОДИНА В ЦИТАТИ: ЯНУАРИ, ФЕВРУАРИ, КАРАНТИНА, ГЪРЦИЯ, ДЕКЕМВРИ

Някога представяли ли сте си, че 2020 година просто ще свърши? И аз не! Сред маски, мерки, КПП-та, заповеди до обед, разпоредби за домашно, политическа акробатика, много тъга и героизъм, тези 12 месеца са към края си.

ШУРОБАДЖАНАЩИНА И НЯКОИ ДРУГИ ЗАВИСИМОСТИ - ТАКА ЛИ СЕ РАБОТИ В НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА? (ВИДЕО)

На 12 ноември 2020г. в сайта на Национален фонд "Култура" бяха публикувани резултатите от пилотната, конкурсна Едногодишна програма в подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата. В борбата за финансиране взеха участие повече от 300 кандидатстващи, а Фонда отпусна финансова помощ на обща стойност 6,844,732.25 лева.

Не дълго след като бяха пуснати множество опровержения на резултатите и след като Actualno.com поиска официални отговори от Фонда за принципа и критериите при одобрение за финансиране, на 1-ви декември 2020г. беше свикано извънредно заседание. След него на сайта бяха публикувани допълнителни резултати за дофинансиране по едногодишната програма. 

Има ли основание за субективизъм при избора кой да получи финансиране от НФК? Отговорите във видеото.

ЗАЩО ЯДЕМ БАНИЦА С КЪСМЕТИ?

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни кухни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия несъмнено "баница" е първото нещо, което ни изниква в главата. Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com