2020 година в цитати: Януари, февруари, карантина, Гърция, декември

10624
2020 година в цитати: Януари, февруари, карантина, Гърция, декември
Снимка: iStock/Guliver

Някога представяли ли сте си, че 2020 година просто ще свърши? И аз не! Сред маски, мерки, КПП-та, заповеди до обед, разпоредби за домашно, политическа акробатика, много тъга и героизъм, тези 12 месеца са към края си.

Да правим равносметка на януари, февруари, карантина, Гърция, декември - би било доста безпредметно. Но никога не е късно за две неща: да покажем още веднъж уважанение към всички, които устояват на пандемията и да обърнем внимание на тези, сътворяващи особени съчетания между мисли и думи.

По традиция един от традиционните годишни обзори на Actualno.com е посветен на най-сполучливите цитати, изречени публично в онова, което се нарича "обществено-политически дискурс". Дали е смешно, сами ще прецените, драги читатели. На мен не ми е!

Може би най-точният анализ в едно изречение за 2020-та изрече в ефира на сутрешния блок на bTV конституционният съдия проф. Атанас Семов, коментирайки всички лоши неща, които годината донесе на света: Да обявим 2020 година за противоконституционна. "Това бе година с най-висока смъртност на глава от населението след Втората световна война. Година, белязана от невиждан корупционен скандал. Надявам се годината по-бързо да свърши и да започнем по нов начин", отбеляза още проф. Семов.

Година, която минава под знака на глобална пандемия, както и силен скептицизъм от страна на българина по отношение на COVID-19, добре се вписва и в определението на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев: Това е характерът на българите – от неглижиране до паника. Проф. Кантарджиев често прибягваше до комично-весели подходи, за да сe разведрява обстановката по време на редовните брифинги на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Друга негова мисъл, която остава запомняща се, е свързана с аргумента, че хигиената е най-силният имунитет срещу заразни болести: От началото на миналия век хората се учат да не храчат по пода на трамваите.



Разбира се, не липсваха и критики към размишленията на професора. Под формата на крилати фрази в предаването
"Студио Actualno" бившият вътрешен министър и лидер на партия АБВ Румен Петков обясни, че според него Кантарджиев е специалист по гъбички - вярно, на една прилична възраст е разбрал, че трябва да си мие ръцете. "Очевидно е, че Кантарджиев освен да развеселява част от аудиторията, друго не може да направи. Все пак той е специалист по гъбички - вярно, на една прилична възраст е разбрал, че трябва да си мие ръцете и с голяма радост ни го обявява при всяко свое появяване по телевизията". Петков посочи, че шефът на Националния център по заразни и паразитни болести е "в състояние да дискредитира всяка идея". Когато Кантарджиев излезе и каже: "Ваксинирайте се!", това би звучало така, както ако Хитлер отиде в Израел и започне да рекламира плюсовете и минусите на курортния комплекс "Дахау", както и изненадите, които той може да поднесе на някои от туристите там", разсъждава още Петков в предаването. Та, като стана дума и за ваксини, тук премиерът Бойко Борисов е категоричен: Ще се ваксинирам, щом ми дойде ред. "Аз самият, щом ми дойде ред, готов съм и пръв, но щом ми дойде ред ще се ваксинирам". 

Връщайки се отново на особеностите на националния ни характер по отношение на разбирането за COVID-19 и общата ни отговорност към колективното здраве, думите на д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, са особено показателни: Половината от хората по улиците знаят много добре, че са болни, но не са в карантина.

"Слушах колегата от Китай – как изследват цели градове. Знаете ли какво е в момента у нас? Половината от тези, които се разхождат по улицата, знаят много добре, че са болни от COVID-19. Част от тях са с положителни антигенни тестове, но никой не ги е карантинирал, защото все още пациент с положителен бърз антигенен тест не означава за държавата, че е болен. Той евентуално може да получи болничен от нас, но не може да бъде задължен да си стои вкъщи. В резултат на което има болни, които продават по магазините, които ходят на работа и заразяват своите колеги. Това е нещо, с което ние няма да се справим. Това е една лавина, която вече е тръгнала, която набира скорост и ние каквото и да правим оттук нататък вече сме изпуснали момента", обясни още по-рано в ефира на bTV д-р Чобанова.

Та така около COVID-19. Положението доскоро буквално си беше: Маска под носа - това е все едно да си сложиш презерватив на тестисите. И тези слова отново идват от лекар, при това бивш министър на здравеопазването. Д-р Мирослав Ненков коментира пред БНТ, че "ако маската е под носа, това е все едно да си поставим презерватив на тестисите. Никаква работа не върши. Не знам защо го правят хората". И ние не знаем, д-р Ненков. И ние! Или знаем, ама обичаме да правим напук. Напук на здравето си и това на другите.



Особено когато вече сме сигурни, че COVID-19 не е "обикновено грипче". 
Вече имаме потвърждение, че се е съмнало и петелът е изкукуригал. Мисли на доц. Атанас Мангъров, коментирайки в началото на пандемията новината за четири потвърдени случая в България. Тогава Мангъров предупреди за следното пред БНТ - не може здравната система да бъде задръстена с карантиниране на болни, които реално са в добро състояние. Ако караме така, какво ще стане с тези, които изпаднат в истински тежко състояние? И добави, че по-леко болните спокойно могат да си стоят вкъщи. "Бабите и дядовците да си стоят вкъщи и да не ходят всеки ден да си мерят кръвното, защото са най-незащитени", отправи апел доц. Мангъров.

А директната забрана към по-младите обаче дойде от шефа на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде. Тези думи дойдоха в отговор на въпрос как ще пътуват студентите за бригади в Щатите. Е, стана ясно - никак не пътуваха!

Разбра се и че след втората седмица онлайн обучение, мотивацията рязко спада. Или поне това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитирайки изследване, според което след втората седмица онлайн обучение, рязко се срива желанието за учене. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение - още изводи от проучването, което прави обобщение на ситуацията с образователната система у нас, пратена от вируса директно в... таблетите. "Хиляди студенти се готвят да завършат онлайн. Както и хиляди ученици", бихме могли да кажем.

С повече усърдие и отдаденост, защо да сме скептични по отношение на добрите резултати сред подрастващото поколение. Особено със знанията по-родния български език! Той се упражнява доста усърдно от американския посланик у нас Херо Мустафа. Дали обаче българският министър-председател практикува на свой ред английски, той ще си каже: Бих репетирал и аз другия път да кажа нещо на английски, обаче много ще ми се смеете, отбеляза Борисов в началото на тази година по време на пресконференцията от срещата за стратегическия диалог между България и САЩ. Борисов направи изказването, след като Мустафа започна да говори преди него и поговори известно време и на български език, като каза, че "тази невероятна страна, тези българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори". Българският премиер посочи и че "сме малко чепати", когато много ни натискат.

Тоест, хубаво е да практикуваме езици, дори в онлайн среда, тъй като те ни разтоварват от сковаността да общуваме с чужденците. За други форми на скованост обаче говорят още представители на властта - особено когато гражданите протестираха над 150 дни по улици и площади с искания за оставка на кабинета и главния прокурор. Аз по дефиниция нямам право да съм скован от притеснение, коментира пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

А поводите за недоволството на обществото бяха многобройни: акцията на "Росенец", записи, снимки, чекмеджета, непремерени изказвания на овластени лица. Кои са мутрите, всички знаем - едни им казват "мафия", други - "хунта". Тези думи на обвиняемия бизнесмен Васил Божков в ефира на bTV отекваха под различни форми и интерпретации на протестите. Там се чу и че Гешев е с манталитета и изказа на фатмак от адвокат Николай Хаджигенов в репортаж на БНТ. Според Хаджигенов, Бойко Борисов сега разглежда два варианта за политическото си бъдеще - или да инсталира някой "сламен човек", който да управлява със SMS-и, или да вземе оставките на всички около себе си, но не и да даде своята собствена.

А по повод скандалите със записите и снимките от спалнята му, премиерът бе категоричен: Сготвиха ме по много елементарен начин - с една прекрасна госпожа. "Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора (бел. ред. - Румен Радев) от най-близкото му обкръжение ме "сготвиха" по един много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и в мое отсъствие нащрака всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията, години наред са се готвили за подобен момент". 

Всъщност като формален повод за протестите бе акцията в парк "Росенец" на бившия вътрешен министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. За нея другият лидер на демократичното обединение, о.з. генерал Атанас Атанасов, заяви: Трябва да командироваме Христо Иванов да стои месеци наред на Росенец, белким се уредят отношенията с общината.

За това как се уреждат отношения в държавата, ни разясни в ефира на bTV обвиненият в участие в престъпна група за внос на боклук от Италия бизнесмен Пламен Бобоков, един от собствениците на "Монбат" и "Приста ойл". Вие наистина сте много наивен - отдавна нещата не се случват по закон, всичко става с връзки, каза Бобоков на водещия Антон Хекимян. И добави: "Ако нямаш да се обадиш на кой да те препоръча, умираш прав. Аз дори не мога да получа някои неща, пък какво да говорим за обикновения човек".

Впрочем, като се заговорихме за връзки и алъш-вериш, сещате ли се за едни акции, разнасяни тук-там като писани яйца. През май журналистът Сашо Диков влезе в ролята на нещо като куриер на Васил Божков и опита да предаде акциите на футболния отбор "Левски" на министър-председателя, на чието име те бяха джиросани. Пред Министерския съвет тогава настана истинска какофония, която наложи медийният съветник на премиера Бойко Борисов Севделина Арнаудова да успокоява страстите. Господин Диков, вземете пакета и към една друга балканска столица може да го занесете - маниерът е същият. 


Далеч по-ласкави маниери, наред с десетките скандали, бяха демонстрирани в Народното събрание обаче. Като истински кавалер, заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов се обърна към Цвета Караянчева с думите: Цвета, Цвета - прелестно цвете на пустинята.

И още един маниер на отношение. Този път към водната криза в Перник: Какво повече да направя за перничани, освен да отида да ги изкъпя? Думи на екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро, който се възмути в ефира на bTV, че Столична община, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите са си свършили работата, но проблемът според него е в това, че кметът на Перник не си е извадил нужните разрешителни. 

Разбира се, този скромен обзор от 20 цитата на 2020 година далеч не изчерпва пределите на човешката мисъл. Той е, така да се каже, резюме на онова, което може да прочетете в събраната ни компилация, като последвате този линк. Екип ни ви желае здраве и дух! А другото... вече сте го чували!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com