Новините: Най-важното за деня, 6 април

7319
Новините: Най-важното за деня, 6 април
Снимка: Kremlin.ru

Редакционният екип представя по-важното от деня накратко.

РУСНАЦИ С БЪЛГАРСКА КРЪВ: ДА ОБИЧАТЕ ПУТИН НЕ Е РУСОФИЛИЯ, ТОВА Е РУСОФОБИЯ (ВИДЕО)

Петър и Александър Таневи са руснаците. Петър и Александър са и българи - двамата са с двойно гражданство. Не подкрепят режима на Путин и са категорични, че обичта към Путин не е русофилия, а е русофобия. За тях, когато се подкрепя Путин, се подкрепят ниските заплати, малките пенсии и минатюрните стипендии на обикновените руснаци.

ЗЕЛЕНСКИ ШОКИРА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ОНН С КАРТИНАТА В БУЧА: ЩЕ БЪДЕ ЛИ ИЗХВЪРЛЕНА РУСИЯ ОТ СЪВЕТА?

"Съветът за сигурност на ООН трябва да разработва решения за мир в Украйна. Щом ООН не знае как да вземе това решение, има две неща, които могат да се направят. Или елиминирайте Русия като агресор и източник на война от блокиране на решенията за собствената си агресия, собствената си война и след това направете всичко възможно, за да донесете мир. Или покажете как ООН може да се преформатира и работи за мир". Това се оказа ключовото послание в речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.

“НЕ БЯХМЕ НИЕ, ТОВА СА ЛЪЖИ“ – ТРИ ПРИМЕРА ОТ СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ КАК СЕ Е ЛЪГАЛО ЗА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Министерството на отбраната на Руската федерация официално заяви, че снимките и видеото със загиналите мирни жители в украинския град Буча е "поредната провокация" и "поредната постановка на киевския режим за западните медии." Това е стандартна реакция на руската страна не само на изявленията на Киев, но и на съобщенията на независимите журналисти, както и на уважавани световни медии.

ОБЗОР РАЗКРИ КАКВИ ОРЪЖИЯ Е ИЗПРАТИЛА ЧЕХИЯ НА УКРАЙНА

Чехия отпусна повече от милиард крони за оръжие на украинците, съобщи чешкото издание Lidovky.cz. Първите партиди, изпратени само от чешкото правителство, струват повече от 750 милиона крони, а чехите събраха още 600 милиона чрез дарения.

ДЖОРДЖ ФРИДМАН: С ВСЕКИ ДЕН ВОЙНА ПУТИН ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-СЛАБ

Обмисляйки как ще завърши войната в Украйна, първо трябва да разберем как и защо тя започна. Русия нахлу в съседната й страна по две причини: геостратегически - наличието на Украйна като буферна държава предпазва Москва от нахлуване от запад; и по икономически причини, които често се пренебрегват. Това пише в коментар Джордж Фридман.

ПРЕДОСТАВЯМЕ ПО 2000 КАСКИ И БРОНЕЖИЛЕТКИ НА УКРАИНСКИТЕ ГРАЖДАНИ

Предоставяме безвъзмездно на Украйна помощ за защита на нейните граждани. Тя представлява средства за индивидуална защита, а именно - 2000 каски и 2000 бронежилетки, които ще бъдат отпуснати от наличните ни количества със съдействието на Министерството на отбраната. Това обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след днешното заседание на Министерския съвет.

ДЕПУТАТ ГОВОРИ ЗА “ГРАНДИОЗНАТА ИЗМАМА“ В БУЧА – МОЖЕ ЛИ ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗАРАДИ ОТРИЧАНЕ НА ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

Може ли депутатът от БСП Александър Симов да бъде съден по чл. 419а от Наказателния кодекс (НК)? Този въпрос поставиха потребители в социалната мрежа Facebook. Причината – епизод от коментарно предаване на Българска свободна телевизия (бел. ред – партийната телевизия на БСП).

БСП ОТКАЗА ДА КОМЕНТИРА СКАНДАЛНО ИЗКАЗВАНЕ НА СВОЙ ДЕПУТАТ ЗА БУЧА

"Не коментираме подобни изказвания". По този начин от пресцентъра на БСП отговориха на въпрос дали партията застава зад позицията на депутата си Александър Симов, че клането в Буча е "грандиозна измама".

БИВШ ВОЕНЕН МИНИСТЪР: ЗАЩО БЪЛГАРИЯ СЕ СТРАХУВА ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ ВОЙНАТА?

Въоръжаването на Украйна от страна на Запада е особено важно и поставя остро въпроса пред България. Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?  Такива въпроси отправи бившият военен министър и бивш депутат от БСП Ангел Найденов пред БНТ.

“ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ПОИСКА МИТРОФАНОВА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ

Парламентарната група на "Демократична България", която е една от партиите в управляващата коалиция, поиска посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата и да бъде изгонена от страната.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ИСКА ОТ РАДЕВ ДА ОСВОБОДИ НАЧАЛНИКА НА НСО ЕМИЛ ТОНЕВ

"Целият кабинет на Министерски съвет единодушно взе решение да отправи предложение до президента Румен Радев за освобождаване от длъжност на началника на Националната служба за охрана (НСО) - Емил Тонев".  Това заяви началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова на брифинг на Министерски съвет днес (6 април).

АСЕН ВАСИЛЕВ: ОЧАКВАМЕ УТРЕ ЕК ДА ОДОБРИ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, ТОЙ Е ЗА 13 МЛРД. ЛЕВА

"Правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме при посещението на г-жа Урсула фон дер Лайен в България утре, ЕК да одобри българския план. С 37 работни дни закъснение имаме план за възстановяване и устойчивост". Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг по повод днешното заседание на Министерския съвет.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ИМАМЕ ОДОБРЕН МЕХАНИЗЪМ, КОЙТО ЗАСИЛВА КОНТРОЛА ВЪРХУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

"Най-после Имаме механизъм, който да контролира главния прокурор. Това е съдия, който временно ще влезе в ролята на разследващ прокурор, а след това ще се върне като съдия, за да няма конфликт на интереси".  Това каза в началото на правителственото заседание премиерът Кирил Петков.

АКФ: ДАНС ДА ДАДЕ ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕДЕКЛАРИРАНИТЕ ИМОТИ И СМЕТКИ В ЧУЖБИНА НА ПУБЛИЧНИ ЛИЧНОСТИ

Антикорупционният фонд (АКФ) обжалва пред Административен съд – София-град отказ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за предоставяне на информацията, която агенцията е събирала за лица на висши публични длъжности с недекларирани имоти и сметки в чужбина.

НС ПРОМЕНИ ПРАВИЛА ЗА КВОРУМА НА ФОНА НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ИЗБОР ЗА БНБ

Само дни преди предстоящия избор на гуверньор на Българската народна банка (БНБ), Народното събрание промени правилата за кворума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com