Зеленски шокира Съвета за сигурност на ООН с картината в Буча: Ще бъде ли изхвърлена Русия от Съвета?

9321
Зеленски шокира Съвета за сигурност на ООН с картината в Буча: Ще бъде ли изхвърлена Русия от Съвета?
Снимка: Getty Images

"Съветът за сигурност на ООН трябва да разработва решения за мир в Украйна. Щом ООН не знае как да вземе това решение, има две неща, които могат да се направят. Или елиминирайте Русия като агресор и източник на война от блокиране на решенията за собствената си агресия, собствената си война и след това направете всичко възможно, за да донесете мир. Или покажете как ООН може да се преформатира и работи за мир. Щом сегашният формат е непроменим и няма изход, значи изходът е само доброволно разпускане". Това се оказа ключовото послание в речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.

Украинският президент показа пред Съвета за сигурност кадри от различни точки на територията на Украйна - примери какво представлява войната и какво правят руснаците с цивилни.

 

Снимки: Getty Images

Още на 4 април, докато беше в Букурещ, американският представител в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви, че присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН е "фарс". "Смятаме, че е време Генералната асамблея на ООН да гласува за изключване на Русия", заяви тя и подчерта, че кадрите от Буча и унищожението в цяла Украйна задължават ООН да действа.

За да се случи изключване на Русия от Съвета за сигурност, трябва поне две трети от членовете на Генералната асамблея (193 държави общо, сред които е и България) да гласуват в подкрепа на такова решение.

Впечатление направи позицията на Китай - техният представител показа изумление и заяви "дълбока загриженост" при показването на кадрите от Буча и подчерта, че атаки срещу цивилни са недопустими и не трябва да се случват. Той обаче поиска да не се бърза с присъди преди да има верификация на случилото се. И настоя, че санкциите не са ефективен начин за решение на украинската криза, като повтори китайската позиция за "диалог". Още в края на миналата седмица, в специално видеобръщение лидерите на ЕС и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупредиха китайския президент Си Дзинпин, че позицията на неутралитет на Китай за Украйна не може да продължава и Пекин трябва да работи активно за мир.

На този фон особено цинично прозвучаха думите на руския представител в ООН Василий Небензя. Той настоя, че Русия напредва бавно във войната в Украйна, защото "пази цивилните" и не прави така, както САЩ в операции в Афганистан, Ирак и Сирия. Небензя определи и случилото се в Буча като дело на "украински националисти". Руският представител обясни как руското военно министерство казало, че нито един цивилен в Буча не бил пострадал. Той обяви опита за изключване на Русия от Съвета за сигурност за "невероятен" и уточни, че това няма да помогне на мирните преговори.

Междувременно, на брифинг в Белия дом говорителят Джен Псаки посочи, че САЩ възнамеряват да поддържат и усилват натиска върху Русия, докато не я изтощят от гледна точка валутни (доларови) резерви и не я принудят да обяви фалит. Резервите на Русия не са безкрайни, каза Псаки.

ОЩЕ: След ужаса в Буча: Напрежението между Русия и Запада започва да ескалира

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа