Образователният министър: Проблемите с е-система на училищата няма да затруднят учебния процес

1404
Образователният министър: Проблемите с е-система на училищата няма да затруднят учебния процес
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Тези затруднения не са в такъв аспект, че да затруднят провеждането на учебния процес. Това коментира министърът на образованието проф. Сашо Пенов пред журналисти във връзка със срива в електронната система на училищата.

"Като всяка система, която се въвежда, тя има своите трудности при практическото й прилагане. Запознати сме със затрудненията, които срещат някои от директорите. В момента затрудненията възникват в прекомерното наливане на информация в един и същ момент" ,смята образователният министър. 

Проф. Пенов бе категоричен, че такава система е необходима. "Тя подпомага учебния процес и би допринесла да се събере информация, тя своевременно да се анализира, за да се вземат управленските решения", коментира още министърът. 

Още: Проф. Сашо Пенов: Няма да допуснем дървени ваканции

Той коментира и дали ще има затруднения с отоплението на училищата. "Имаме анализ на това с какъв вид гориво се отопляват училищата и детските градини в страната. Това превантивно го направихме. От тук нататък ще се правят разчети в рамките на закона", каза министър Пенов и уточни, че става въпрос за Закона за предучилищното  и училищното образование и наредбата за финансиране на институциите. По думите му идеята е след конкретен анализ на нуждите на всяко от училищата, да се направят  разчети за това как може да се осигури присъствено обучение в училище. 

"Още в началото на служебното правителство това, което общо заявихме с министъра на здравеопазването е, че нашият стремеж е към максимално присъствие в училищата. От една страна във връзка с евентуалната COVID криза, а също така и във връзка с икономическата ситуация с цените на енергоносителите. Цялата изпълнителна власт е ангажирана, за да осигури нормалното отопление в обществения сектор. Смятам, че ще се намерят решения в съответствие със законодателството, че да не се стигне до там, че да се прекъсва учебния процес заради лоши здравословни условия, т.е. да се учи при температури, които са опасни за здравето на децата и учителите", комнетира проф. Пенов. 

Министърът на здравеопазването в служебното правителство Асен Меджидиев отговори на въпрос дали се предвижда намаляване на минималните температури, които се изискват в училищата.

"Не сме обсъждали такива неща. Идеята е да се създаде оптимална среда за провеждането на учебния процес", каза още Меджидиев. 

Още: 852 са новите случаи на Covid-19 у нас, под 12% положителни проби

Стана ясно, че сега мерките за 15 септември са изключително облекчени. "Не се налага носенето на маски в училищата", каза здравният министър. Той заяви, че мерките, които са наложени да се спазва дистанция, дезинфекция, са нормални мерки. 

Двамата служебни министри представиха пилотен проект за въвеждане на телемедицина, реализиран в столично училище. Неговата цел е изграждането и поддържането на комуникационна свързаност между здравни кабинети в училищата и лечебни заведения, чрез което в случай на необходимост да бъде осигурена навременна медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com