Срив в електронната система на училищата

9144
Срив в електронната система на училищата
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Един през друг директори се оплакват от бавната и постоянно сриваща се електронна система на Министерството на образованието, в която трябва да се попълва голям обем данни преди началото на учебната година. Някои от тях виждат дори умисъл и настояват да бъде потърсена отговорност от виновните за тази ситуация, съобщи в. "Сега".

"Писна ми от неработещи платформи и хора, искащи уважение към труда им, без да уважават моя труд! Работя в системата на средното от 1.12.2004 година, но такъв хаос какъвто е сега не е имало. Работя до 03.00 часа сутринта и не съм готов! Системите им циклят, грешка след грешка! На ръба съм да си подам оставката... и който иска, да идва на моето феодално място!", избухна във Facebook профила си Данко Калапиш, директор на 107-мо училище в столицата. Постът му е подкрепен от негови колеги, които се оплакват от същото: "Таман напишеш, то изчезне. Това просто не е нормално. А някой получава заплата, за да нощуват директорите в училище", негодуват те.

Всяко пето училище у нас работи изцяло с електронен дневник

1715 от всички над 2200 училища в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки он...

Става въпрос за новата Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която заработи през януари 2022 г. Тя е вътрешна за МОН система, но е за цялата образователна система. В нея директорите трябва да въведат цялата информация от подопечните им училища - брой ученици, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и т.н. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази учебна 2022/23 г. трябва да заработят всички учебни заведения.

"В системата всички образователни институции трябваше да въведем всичко - ученици, адреси, планове, програми, среда на живот, учители. През февруари, мъчно и трудно, информацията бе "налята", разказва председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. В края на август обаче, по думите му, е започнал "вторият кошмарен епизод" - системата зацикля на всяка крачка и директорите не могат да си свършат работата.

"През деня системата НЕ РАБОТИ. Явно тогава я усъвършенстват и я правят по-добра за ползвателите. В тъмната част на деня бавно тръгва. Хиляди неуморни труженици започват да се борят със системата и да попълват информацията. Бавно, но пък спокойно. Трудолюбиво, но пък лежерно. Срокът за попълване на всичко е 10 септември. Дисциплинирано, отговорно и адекватно всички се опитваме да попълним електронната система на МОН, за да може да прехвърлим информацията към електронните дневници и те да заработят! Да, но НЕ! Системата цикли, зарежда се, чака и не бърза", иронизира ситуацията във Фейсбук Стаматов, който заяви, че опасността електронните дневници в училищата да не заработят е много голяма.

"Всъщност системата си има автор! Има си собственик! Има си платец! Има си отговорен! Учители, директори, технически специалисти стоим пред компютъра и чакаме да се зареди системата. Системата, за която държавата е платила от нашите пари много средства. Всички са информирани и уж знаят. Но... какво от това? МОН очаква информацията си и ни е подготвило тази приказна изненада. Тъкмо бяха създадени електронните дневници и сега без време ще се намери "правилната" сила да ги спре", написа още той в профила си.

МОН финансира въвеждането на електронни дневници във всички училища

МОН ще финансира всички училища в страната, които желаят да ползват електронни дневници през новата учебна година, съобщиха от министер...

Пред "Сега" Стаматов предположи, че вероятно сървърите на въпросната система са по-малки като възможности да обработват информация и изрази учудване защо не са предвидени по-мощни. Той посочи, че до 7 септември е бил единият срок за попълване на информацията, който неговото училище - 119-то "Акад. М. Арнаудов" - е успяло да изпрати. До края на месеца обаче тече друг срок - за попълване на друг Образец, който е основният финансов документ на училищата. Но системата продължава да цикли.

По този повод, на заседание на националния синдикален съвет на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", на което е присъствал, служебният просветен министър проф. Сашо Пенов е призовал за търпение и е заявил, че няма да се търси вина в никой от участниците в тази процеси. "Министърът успокои учители и директори, които въвеждат данни в НЕИСПУО и електронните дневници на "Школо" и "Админ+", че сроковете нищо не означават, те са твърде символични и няма да има порицан или наказан нито един учител или директор заради забавени срокове, дори това да продължи до края на годината", съобщиха от синдиката. 

Някои директори виждат дори умисъл в сриващата се система - според тях това може да е трик те да бъдат накарани да минат от платени електронни дневници (като Школо и др.) към новия безплатен е-дневник на държавата, който е към въпросната национална информационна система. "Колко бързо може да бъде съсипана една работеща система от мощната държавна нищоправеща администрация на МОН. Работим с ШКОЛО от неговото създаване и никога, когато нещата са зависели единствено и само от тях, не сме имали проблем.... Сега обаче, когато МОН реши да ни натресе недоразумението НЕИСПУО с всичките му бъгове и неработещи модули и постави на колене цялата система, ми се иска да кажа на екипа на ШКОЛО, че продължавам да ви подкрепям и разбирам, защото знам, че причината не сте вие. И ако МОН е решил да се освободи от всички външни доставчици, чрез НЕИСПУО - то може и да успее. Но ще бъде жалко и тъжно да се елиминира работеща платформа, и да се дава път на посредствеността", пише Стаматов, позовавайки се на мненията на директори от тяхната страница.

Директори са изнервени и заради други гафове на МОН. В края на август министерството одобри промени в наредбата за учебния план, които увеличават часовете по български, математика и география в прогимназия. По тази причина училищните началници трябваше да променят програми, планове, да изготвят нова документация, а и да търсят в последния момент нови учители за увеличените часове. На всичкото отгоре, след излизането на наредбата за учебния план, те са получили от МОН писмо, по думите на Калапиш - "пълно с "технически грешки" за уточняване на новостите". "Разминаване в часове по доста предмети! И това е от органа, който трябва да ни дава ясни и точни указания! Добре, че четем постоянно наредби и закони!", възкликна той.

Николай Денков: 20 души се борят за едно място в училище, след като вдигнахме заплатите на учителите

Досега нямаше никаква наредба и правилата за избор на директори на училища бяха неясни. Те никога не са били обсъждани публично, никога...

ОЩЕ: Хартиеният дневник в училищата остава в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование