Обществената поръчка за изхранването на бежанците пак е спряна

4623
Обществената поръчка за изхранването на бежанците пак е спряна
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново спря обществената поръчка за доставка на храна за бежанците, която назначи Държавната агенция за бежанците (ДАБ). КЗК отменя като незаконосъобразно решението на главния секретар на ДАБ, с което се определя кой ще доставя храна за центровете в ж.к. "Овча купел", кв. "Враждебна" и кв. "Военна рампа", с. Баня, Харманли и с. Пъстрогор, информира в. "Сега".

Проверката на КЗК е установила, че са нарушени задължителните етапи и редът за провеждане на обществената поръчка, в резултат на което процедурата не може да бъде повторена и следва да бъде прекратена. "Установените съществени пороци в първоначалните действия на назначената по процедурата комисия касаят реда за отваряне на офертите по всички обособени позиции и не могат да бъдат преповторени, в резултат на което процедурата следва да бъде прекратена", става ясно от решението.

Меркел разясни уговорката за "горещите точки"

Какво стана на срещата на ЕС в Брюксел завчера и наистина ли България е поискала изграждане на горещи точки (хотспот - център за времен...

От началото на годината ДАБ изхранва бежанците, като спря 65-те лева, които има даваше на месец. Аргументът на ръководството на агенцията е, че така мигрантите получават повече от определените по закон пари. По думите на председателя на ДАБ Никола Казаков изхранването на един човек на месец струва на държавата 108 лв. Предварителните прогнози бяха, че изхранването ще струва 10 млн. лв. на година.

До този момент търгът се проваля няколко пъти именно заради нарушения на процедурите и обжалване на фирмите пред КЗК. За да не останат бежанците без прехрана, от ДАБ дори поискаха от Агенцията за обществените поръчки предварително изпълнение на част от поръчката. Сред продуктите, които агенцията търси да купи, са брашно, макарони, грис, милинки с извара, кифли с мармалад, баница, както и детски и бебешки храни. Не липсват и традиционните за Близкия изток арабски питки, арабска леща и нахут. Някои храни все пак ще бъдат в консерва - скумрия, пиле, боб, паприкаш, грах и други.

Засега не е ясно как ще се изхранват кандидатствалите за убежище, след като вече се провали и опитът да се извадят храни от държавния резерв. За целта беше взето решение от Министерския съвет, но после се оказа, че няма как да бъдат извадени резерви, ако не бъдат осигурени нови хранителни продукти.

През миналата година военните поеха грижата за бежанците във "Враждебна", включително с изхранването.

Австрия обяви, че ни върнала 5000 бежанци. Ние казваме, че са 52

Австрийските власти са върнали над 5000 мигранти на страни членки на ЕС. Това предаде Reuters, цитирайки вътрешния министър на Австрия....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com