Панов контрира Цацаров: Никога не съм имал политически намерения

2798
Панов контрира Цацаров: Никога не съм имал политически намерения
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че не се разпознава в казаното в понеделник от главния прокурор, че "политик не се става в рамките на мандат в съдебната система".

"Никога не съм имал политически намерения. А изразяването на позиция по повод доклада на ЕК не е проява на човек, който иска да става политик", каза още председателят на ВКС.

"Само от нас зависи да направим съдебната си система наистина независима. Евростандартите за независимост на съда изискваха мнозинство в колегията на съдиите при вземане на кадрови решения, при гласуването на ръководители на съдилища и при дисциплинарни производства. Това е стандарт и продължавам да казвам, че в промените в Конституцията историческият компромис не се случи. Ще го напомня, защото това е предпоставка от тук нататък да коментираме и Закона за съдебната власт и всички промени в нормативната уредба", посочи още председателят на ВКС, цитиран от Дарик.

Приемам, че реформата в съдебната система е нещо по-голямо отколкото е промяната в Конституцията. Тя беше базата, въз основа на която да се направят следващите промени", поясни Лозан Панов, цитиран от Фокус.

Цацаров за Панов: На мястото на колегата бих излязъл от света на SMS-и, записи, проверки, нарязани хартии

На мястото на колегата (Лозан Панов, председател на Върховен касационен съд – бел. ред.) бих излязъл от света на SMS-и, записи, п...

По отношение на мониторинговия доклада на ЕК председателят на ВКС коментира, че има критики, които според него са обективни. "От нашите сили зависи дали съдебната система ще се промени.

Когато стана дума за чужди експерти в прокуратурата, стана дума и за това, че присъствието им може да се възприеме и като съдебен борд, припомни Панов и попита колко време ще е нужно на подобни експерти, за да се запознаят с нашето законодателство.

Панов няма да прави предложение по етичната комисия на ВСС по повод случая със смъртта на съдя Цветан Ценов.

Вчера на форум в СУ обвинител номер едно заяви, че спекулата със случилата се или неслучилата се съдебна реформа е оправдание за бъдещи планове на хора, които кроят криви сметки, и допълни, че политик не се става в рамките на мандат на съдебната система. Цацаров призова "да спрем с изкуственото противопоставяне", но всеки да си носи отговорността. Да спрем с вредната теза за грешната и неможеща прокуратура и всезнаещия съд, който се намира във висините, апелира още главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com