Пазарувайте от е-платформи от трети страни с повишено внимание

1349
Пазарувайте от е-платформи от трети страни с повишено внимание
Снимка: Студио Actualno

Потребителите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват стоки от електронни магазини, базирани в държави извън Европейската общност. Рискът да се продават опасни продукти там е значително по-голям. За това предупреди по БНР основателят на онлайн платформата „Ние, потребителитеГабриела Руменова, а поводът – значителна част от последните забранени от европейските институции стоки са предлагани именно от платформи, базирани в трети страни.

Още: Маргаритов: Закъснялата реакция на служебното правителство и прехвърлянето на отговорностите за скока на цените е цинизъм

Опасни стоки

„Електронни магазини и търговци от държави извън европейската общност могат да предлагат стоки, които не отговарят на европейските стандарти за безопасност – без тествания преди пускането на пазара; без покриване на изискванията на действащото в Общността законодателство по отношение безопасността на продуктите; без допълнителни мерки при информация за рискове и възникване на инциденти в практиката, дори при състояли се предварителни изпитвания и получени заключения за съответствието им с нормите и т.н. Възможно е и да не могат да бъдат приложени мерки като забрана повторното пускане на пазара, изтегляне от търговската мрежа и потребителите и унижожаване, отправяне на предупреждения и пр. Това е така, защото европейското потребителско законодателство дава най-високата степен на защита и то е задължително за всички страни-членки, но не и за останалите държави, където действат други правила“, коментира експертът.

Още: Нова измамна схема при онлайн продажбите, ето за какво да внимавате

Връщане на продукта

Руменова обясни, че когато потребителите попаднат на опасна стока, трябва да се обърнат към търговеца, за да му я върнат и да получат парите си обратно. Ако той откаже да възстанови заплатената сума за покупката на доказано опасен продукт, националните контролни органи могат да окажат съдействие на потребителя. Това важи в случаите, в които стоката е закупена от държава в Европейската общност, дори производителят да е от трета страна, тъй като вносителят носи отговорността предлаганите продукти да съответстват на европейското законодателство. Когато обаче покупката е от базирана извън Европейската общност платформа за търговия, възможностите за защита са по-малки, тъй като навсякъде проверките се извършват от националните контролни органи за съответствие с действащото в дадената държава законодателство.

Още: 66 продукта са изтеглени от пазарите в страните членки на ЕС (ВИДЕО)

Следете символите за безопасност

„Именно затова е важно преди онлайн покупка да се интересуваме кой е производителят, вносителят и търговецът на дребно, какви са съществените характеристики на стоките и има ли предупреждения за евентуални рискове дори и при обичайна употреба. Трябва да следим и за символите за безопасност, като най-разпространеният от тях е CE, но не само“, препоръча още експертът.

Още: Как да се предпазваме от опасни стоки?

Справка в регистъра на европейската система за ранно оповестяване за доказано опасни стоки Safety Gate също може да предпази потребителите от рискови за здравето и живота им продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...