Приеха окончателни промени в Закона за автомобилните превози, БСП видя транспортна схема

21899
Приеха окончателни промени в Закона за автомобилните превози, БСП видя транспортна схема
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промени в Закона за автомобилните превози на второ четене. Измененията са внесени от Министерски съвет.

С предлаганите промени в Закона за автомобилните превози се предвижда намаляване на превозвачите, които не отговарят на условията за установяване, т. нар. „пощенски кутии“, както и намаляване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност.

Чрез нова транспортна схема управляващите целят да ограничат субсидиите за общините, алармира БСП

„Предложението в Закона за автомобилните превози, с което се създава междуобластна транспортна схема е поредния опит на управлява...

Със закона се дефинират понятията „обществен превоз“, „превоз на пътници“, „превоз на товари“, „икономическа облага“ и „превоз с атракционна цел“, както и „пътна помощ“, предаде Фокус.

Депутатите решиха до 31 октомври общинските съвети да определят минимални и максимални цени на таксиметров превоз на пътници за км пробег. Цените ще касаят съответната тарифа за следващата година. В случаите, когато общинските съвети не определят минимални и максимални цени за текущата година, ще се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

Регламентирани бяха и превозите с атракционна цел. Законопроектът предвижда те да се извършват от търговци, регистрирани по Търговския закон и вписани в базата данни на общината, където ще се извършва превозът. Кметовете на общини ще трябва да създават и поддържат база данни, в която да вписват превозните средства и лицата, които извършват превози с атракционна цел на територията на съответната община.

Законодателят даде възможност собствениците на автогари да допускат срещу заплащане превозвачи, които извършват случайни или специализирани превози на пътници. Собствениците на автогари трябва да прилагат еднакви критерии спрямо всички превозвачи от съответната транспортна схема при определяне размера на цените за преминаване, за престой и за предоставяне на право на продажба на билетите.

Съгласно текстовете пътната помощ по пътищата, отворени за обществено ползване, се извършва от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Пътната помощ може да се извършва и от лицензирани превозвачи с превозни средства, отговарящи на изискванията и вписани в регистър.

Ще потретят второто гласуване на промените в Закона за автомобилните превози в комисия

Промените в Закона за автомобилните превози продължават да буксуват на ниво комисия. След като вчера не можаха да минат на второ гласув...

Промените в Закона за автомобилните превози предвижда Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ да вод и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи пътна помощ.

Депутатите измениха и глобите по Закона за автомобилните превози. Народните представители намалиха глобите за лицата, извършващи превози за собствена сметка, които не са осигурили правилното функциониране на тахографа. От имуществена санкция в размер на 3000 лв. депутатите я намалиха на 1000 лв.

От 5000 на 2000 лв. бе намалена имуществената санкция за превозвачи, отказващи да предоставят на контролните органи или не притежаващи тахографските листа, разпечатките и извлечените данни от дигиталния тахограф или картата на водача за период 365 дни.

С преходните и заключителните разпоредби от законопроекта бе приета промяна в Закона за движението по пътищата, регламентираща правилата за движението по пътищата с електрически тротинетки.

Приетият законопроект задължава водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение да ползва в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан. Водачите на такива превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмните часове на денонощието или при намалена видимост водачът трябва да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини. В случай, че лицето е до 18 години, трябва да ползва каска.

Промените в Закона за автомобилните превози забуксуваха

След повече от три часа дебати депутатите от транспортната комисия прекратиха гледането на второ четене на промените в Закона за автомо...

На водачите на електрически тротинетки е забранено да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50km/h. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура. Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, забранени за влизането на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии. Депутатите въведоха ограничения в скоростта за водачите на електрически тротинетки. Те няма да могат да развиват скорост по-висока от 25 km/h. На водачите на електрически тротинетки е забранено също така да превозват други лица, както и да ги управляват без да държат кормилото с ръце.

Разисквания

„Предложението в Закона за автомобилните превози, с което се създава междуобластна транспортна схема е поредния опит на управляващите да скрият несвършената от тях работа в последните 10 години. За това време те не успяха да направят работеща републиканска транспортна схема.”

Това заяви народният представител от БСП Димитър Данчев по време на разискванията по Закона за автомобилните превози. Той подчерта, че не става ясно от приетия текст дали новите транспортни схеми са част от републиканската транспортна схема, която се утвърждава от Министерство на транспорта, или се цели то да прехвърли свои ангажимент и отговорност за това на областните управители.

Според Данчев текстът създава повече въпроси, отколкото решения. „Под въпрос остава - имат ли капацитет и финансови средства областните управителни да възлагат междуобластни линии, които преминават през територията на други области. Странен е и въпросът - как ще се възлагат превози и от кого между областите София-град и София-област, при положение, че София-област няма административен център”, завърши Димитър Данчев.

Няма да се влиза в затвора за споделено пътуване (СНИМКА)

Затвор до 10 години и конфискация на превозното средство, съответно на част или цялото имущество при нерегламентиран обществен превоз п...

Подобно мнение изрази и друг червен депутат - Георги Свиленски. „Става дума за една несвършена работа от години в Министерството на транспорта – разработването на републиканска транспортна система. Сега се опитват да замаскират бездействието си за повече от 10 години и да предлагат междуобластни транспортни схеми ѝр ѝ посочи Свиленски от трибуната на Народното събрание.

Той подчерта, че няма логика да се въвежда ново понятие в този закон – „междуобластни“ , защото те са част от републиканската транспортна система. „Каквото и да ви обясняват, че ще облекчи новите разписания, маршрути, не отговаря на истината.

Проблемът е, че трябва да седнат в министерството, да се разграничат от всякакви икономически и други интереси и да разработят републиканска транспортна система, с ясното съзнание, че ще накърнят някои интереси на някой превозвач, но ще защитят интересите на българските граждани. Крайно време е в държавата да има някакъв ред“, категоричен е Свиленски.

Още от обсъжданията в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com