Проф. д-р Миланов и проф. д-р Костов за ваксините: Притискането на пациентите води до обратен ефект и отпор

10182
Проф. д-р Миланов и проф. д-р Костов за ваксините: Притискането на пациентите води до обратен ефект и отпор
Снимка: Getty images

В откровен разговор за ваксинационната кампания у нас акад. проф. д-р Иван Миланов и проф. д-р Коста Костов обясниха, че ваксините могат да бъдат приети в общество като българското само чрез убеждаване, но не и с притискане. Това те посочиха в в годишния радио форум за идеи „Стълбището" на Дарик.

Аз за себе си научих, че притискането на пациентите води до обратен ефект, до негативна реакция и отпор, каза д-р Иван Миланов. Всичко трябва да бъде на базата на убеждението. 

Проф. Костов: Май месец ще е със зловеща статистика за коронавируса

„Предупреждавахме още в края на февруари, че частичното освобождаване на мерките ще повиши броя на заразените и постъпващите в бо...

Попитан за начина на провеждане на кампанията за ваксинациите срещу КОВИД у нас, д-р Миланов обясни: „Много твърдо започна всичко, наплашиха се хората и това може би отблъсна някои от желанието да се ваксинират. Но нека не забравяме, че се сблъскахме с нещо, което никой от нас не познаваше. Ние все още го изучаваме и тепърва ще пишем за него учебници след време. Няма как сега да коментираме дали е било правилно. В оня момент, в оня стрес, в който гледахме как умират хора в чужбина, мисля, че нямаше друг изход“.

„Аз мисля, че с мека ръка може да се пипа само в общества, които имат изключително голямо доверие в институциите. Нашето общество не е такова“, допълни от своя страна проф. д-р Коста Костов. По думите му, Тайван и Сингапур най-добре са се справили с пандемията. Но това са страни, в които има лидерска авторитарна власт, с изключително голямо доверие към институциите и се прилага известна доза сила - нещо, което трудно може да се постигне в България.

„Смятам, че медиите не успяха да се справят с проблемите на пандемията и информацията, която поднасяха на обществото. Те търсеха повече скандала и конфронтацията и това се оказа пагубно, каза още проф. Костов. По думите му медиите имат голяма вина за случващото се. Спорове се водят в научните списания и на научни конференции, каза той, но не и в телевизионните предавания и студия.

Никоя болест не е унищожена само с естествено преминаване през нея. Има една болест, която е ликвидирана с ваксинация – това е едрата шарка. Само с противоепидемични мерки без ваксинация не можем да овладеем вируса, каза още проф. Костов.

Ваксина, която удря срещу неизменими части на коронавируса - бъдещето за акад. Петрунов

Всички усилия сега са насочени към панкоронавирусна ваксина, която да стимулира клетъчния имунитет. Причината - има части в структурата...

На въпроса има ли българинът здравна култура, проф. д-р Миланов каза следното: „Българинът не е много възприемчив към здравната култура. Той се подчинява на правилото „На мен това няма да ми се случи.“ Това е основното верую на българина, с което е трудно да се преборим, добави още той и даде пример с лечението на кръвното налягане като най-масовото заболяване, от което произтичат много усложнения. До ден днешен българинът смята, че това се лекува като се пие една седмица лекарство за сваляне на кръвното и то му е минало за цял живот. За толкова години все още не сме успели да променим това схващане, каза д-р Миланов.

От друга страна двамата специалисти признаха и че българинът няма откъде да получи достъпна информация, затова и много хора у нас се насочват към конспиративни теории.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com