Протестите: Ден 20 - Пачки евро пред вила "Секвоя" в Бояна (ОБНОВЕНА)

23312
Протестите: Ден 20 - Пачки евро пред вила  "Секвоя" в Бояна (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

Представители и привърженици на „Да, България!” провеждат „Масов следствен експеримент” като протест пред правителствената вила “Секвоя” в квартал Бояна, предаде БГНЕС.

От младежката организация на „Да, България!” са донесли и няколко чувала с евровибанкноти, илюстрирани с лика на премиера Бойко Борисов. Банкнотите са от по 500 евро, а протестиращите заявиха, че искат да видят дали могат да ги внесат вътре чрез НСО - така, както по думите им са внесени и банкнотите от снимките от нощното шкафче на премиера.

Искам законност, ред и прозрачно управление, заяви Линда Христова, която е на протеста в Бояна. Тя посочи, че не знае дали разпостранените снимки от нощното шкафче на премиера са истински, има органи, които трябва да установят това, но по думите ѝ е притеснителен фактът, че тези институции нищо не правят.

Да провери как протича "следственият експеримент" дойде и лидерът на партията Христо Иванов. Той призова хората да излязат на големия протест обявен за сряда като национален.

Ето какво заяви пред БНР един от участниците в акцията пред вила „Секвоя“:

„Събрали сме се тук да проведем масов следствен експеримент. Обичаме така да го наричаме, защото днес не идваме само като граждани – трябва да вземем функциите на прокурори и следователи тук, тъй като публичната власт в лицето на прокуратурата и следствието вече в продължение на над месец отказват да разследват скандала с влизането в премиерския дом и с прословутите снимки на шкафчето му. Тук сме, за да привлечем и вниманието на прокуратурата, тъй като в последно време се забелязва тенденцията тя да върви след събитията и да разследва, след като се е акумулирало някакво гражданско внимание. Искрено се надяваме след днес да започне по-активна проверка и по аудиозаписите“.

Младежите от обединението „Демократична България“ нямат намерение да влизат през ограждението, но се надяват да бъдат поканени от премиера, за да видят как изглежда вилата отвътре. 

Междувременно за 20-а поредна вечер в столицата е има протест под наслов „Да защитим демокрацията“ с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор.

Демонстранти вече са се събрали в т.нар. Триъгълник на властта между президентството и министерски съвет.

Тази вечер тема за протеста са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

Ето какво споделиха пред БНР участници в протеста:

„Всички действия на правителството според мен са излишни. Каквито и мерки да предприемат, те няма да доведат до нищо сериозно. Хората му искат оставката и просто да си я подаде, защото неговото стоене на този пост е вредно за България и за народа“;

„Излъгаха ни и ни предадоха, трябва да си подадат оставките и час по-скоро да си тръгнат“

„Идвам от Италия с родителите си, протестирам с цел да сваля правителството, искам да има промени, защото това не е живот, възрастните хора с тези пенсии как се издържат?! Пътищата, здравеопазването, заплатите, пенсиите на възрастните, фактът, че ни заграбват държавата богатствата“.

„Много e трудно да живееш в държава, в която много неща не са логични“;

„Искаме оставка на правителството и на главния прокурор. Затова съм тук, цял ден пътувах“;

Дайнов: Протестът е на почтените хора срещу крадливите варвари, нямам нищо против подкрепа на Радев

Не гласувах за Радев и едва ли някога ще го сторя. Но все пак ми прави впечатление на почтен човек. Не лъже, не заплашва, не краде, не ...

„Няма как един човек с чисти намерения да си направи чист бизнес тук без да има връзки, без да бута рушвети на някой“;

„Не знам дали ще свърши работа, но всеки ден ще бъдем тук“.

Движението в района се осъществява нормално, обстановката е спокойна. Полицейското присъствие, както и всяка вечер през последните 20 дни, е засилено.

Около 20 часа протестиращите блокираха движението на Ларгото, а сградата на Министерски съвет бе обстреляна със зелени топчета за пейнтбол. Десетки протестиращи хвърляха от тях по фасадата. Веригата от полицаи отпред е плътна, а към момента няма провокации или ексцесии.

"Утре трябва да ги пометем. Утре трябва да направим нещо, което да бъде запомнено в нашата история", каза проф. Минеков от импровизираната трибуна на протеста и призова всички протестиращи към гражданско неподчинение в готвения голям протест утре от 19 часа. Организаторите съобщиха, че очакват масово да дойдат жители от цяла България в столицата, за да поискат оставката на управляващите и на главния прокурор. "Чакаме тази пуста Европа да прогледне. 10 години се прегръщат и целуват с една мутра", каза още Минеков, след като похвали протестиращите за шествието през вчерашния ден, което стигна до сградата на ЕК в София.

"Политически зоопарк": Протестът е против лъжата в българското общество

За 19-а поредна вечер вчера в района между президентството и Министерския съвет в столицата се събраха протестиращи с искане за оставка...

Лека суматоха възникна, след като млад протестиращ взе думата. В речта си той заяви, че искат оставките на Борисов, Гешев и Радев. Микрофонът му бе прекъснат, когато заговори за оставката на Радев, а заради напрежението с други протестиращи той беше изведен от импровизираната сцена. В крайна сметка момчето си тръгна необезпокоявано, а според организаторите то е било "емоционално". Добре обаче се вижда какво се случва на долните видеа (първото започва с изявлението на момчето, чието име е Петьо Гюдюлев.

Малко преди 21 часа протестът се отправи на шествие. Днес маршрутът е същият като вчера - сградата на Европейската комисия и Орлов мост. 

Протестиращите затвориха кръстовището на Орлов мост. Около 22,30 часа възникна напрежение край Софийския университет, след като шофьор на джип се опита да премине през протестиращите. Той беше спрян от хората на протеста, а полицията му направи тестове за наркотици и алкохол, които по непотвърдена информация са отрицателни. И към момента автомобилът му е в кръстовището, като се пази от органите на реда. Според очевидци вината за инцидента е на полицията, която не е спряла своевременно движението в едно от платната край Софийския университет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com