Психолог: В колективна невроза сме, предстои дълга психоемоционална криза

3335
Психолог: В колективна невроза сме, предстои дълга психоемоционална криза
Снимка: Istock/Guliver

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е посоката. Защото криза значи изравнени шансове - да се тръгне към патология или към здраве.“ Това каза в ефира на БНР психологът Пламен Димитров.

"Или ще тръгнем назад – повече от същото, все по-зле, печатат се огромни заеми, прави се дълг, раздават се кредити, вместо подкрепящи пакети, които в момента да решат проблемите. Или ще тръгнем към здраве – ще демократизираме и хуманизираме всички системи, ставайки отговорни за здравето си, като инвестираме не само в борбата с вируса и неговото тестване, а видим каква е картината в биопсихосоциалния статус на българина.", обясни той.

Страхувам се

Уплашена съм. Признавам. Много. Страхът дойде полека, сгъсти се и ме стегна в мрачен обръч. Искам да го пробия и да изляза от него, но ...

Ситуацията в България

По думите на експерта от първата пресконференция, от първото съобщение за болен от коронавирус у нас, се е развила тенденция за негативно влияние върху психиката на българите.

"Кризата, пандемичната, като овладяване, от самото й начало, с първото съобщение и първото предложение за извънредност на положението и системните мерки за управление, вече оказаха масивно негативно влияние върху психиката на хората. Имаме тревожност, депресии, самоубийства, зависимости, домашно насилие, проблеми в семейството. Всичко това е известно, ние не сме били в България и отличници по тия показатели...", отбеляза Димитров.

Според независимо изследване сме пети по дистрес в ЕС, предпоследни по доверие в правителството и мерките, които то е приложило и на едно от трите последни места по отношение на доверието към здравната система, посочи той.

По какво ще познаете неврозата?

Страхова невроза - симптоми и лечение

Паническото разстройство, или така наречената страхова невроза е заболяване, което се характеризира със следните симптоми: необясними и...

Наглед кризисните поведения са поляризирани в голям спектър – от бабаитския модел на отричане и безсмъртие до трагичния, при който човек изпада в отчаяние или в лапите на ужаса, коментира Пламен Димитров.

"В психологията имаме много добре позната и използвана постоянно концепция - теория за управление на терора или за овладяване на ужаса. Когато хората са застрашени и изплашени, те включват своите привични защитни механизми на високи обороти, мобилизират цялата си имунна система – не само биологичната, а всички форми на справяне. Някои са истерично-драматични и абсолютно нехаят в отричането си, или пък са критични, автоматично опонират на всички, на авторитетите. Други се сливат с тях, идентифицират се и им трябва авторитаризъм, господар спасител, защото, видите ли, само този модел на неофеодализъм им пасва на представата, че има силна ръка, власт и сигурност. Всички тези прояви са невротични", коментира експертът.

Предупреждението

Следващата, много по-обхватна, дълбока и продължителна криза ще е с психоемоционалната стабилност на хората, припомни предупреждението на експертите на ООН Пламен Димитров.

"Вирусът покоси много хора. Живеем около смърт, заплаха. Всички тези неща са важни, но те са много по-малката част от проблема и трябва да си отворим очите към голямата картина. В България никой не инвестира системно в психологическа грижа.", подчерта Димитров.

Останете близо, но не в близост или как да преборим страховете си днес

От емоционално-психичните предизвикателства, които хората преживяват по време на изолация, на първо място става дума за страхове. В нач...

Лекарството

"Имаме нужда от национална, достъпна за всеки гражданин система, интегрирана програма за психологическа подкрепа и психо-социална помощ. Не само сега в момента, а и за дълго време, тъй като сега се натрупва всичкото това напрежение, дистрес, прегаряне. След последствията от пандемичната ситуация и извънредното положение, след тези сривове в икономическия и финансов статус на огромен брой хора в България и техните семейства, след изолацията и всички тези неблагоприятни въздействия.", обяви психологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com