Пътностроителните фирми се събраха на втори национален протест пред Народното събрание

2146
Пътностроителните фирми се събраха на втори национален протест пред Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Въпреки лошото време работещите в пътностроителния сектор се събраха на втори национален протест пред Народното събрание. Недоволството ще се изрази и в блокиране на пътни участъци на 27 места в страната и София от 11 часа. Сред тях са обходът на Бургас, пътен възел "Коматево" в Пловдив, входът към Пазарджик от магистрала "Тракия", Айтоският и Ришкият проход и др.

 

„Нека да видим днешното решение на Народното събрание. За щастие сме първа точка в дневния ред. Вече не издържаме само на обещания и очакваме ефективни действия“, коментира председателят на Управителния съвет на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.

Депутатите ще обсъждат парите за пътните строители

Парламентът ще разгледа проекторешението за изплащане на парите на пътните строители.  Точката ще бъде разгледана първа, докато п...

Той прогнозира, че има възможност от утре Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да започне ефективното разплащане с фирмите, ако днес парламентът приеме решението. „Но не си представяйте, че тези 650 млн. лева за една секунда ще тръгнат към фирмите“, допълни Чайков.

 

По темата за продължаването на работата по започнатите 278 пътни обекта, Чайков посочи, че това също изисква административни действия от пътната агенция, защото е необходимо първо да се подпишат анексите за удължаване на договорите с пътностроителните фирми. „Съгласно сегашните допълнителни споразумения, обектите трябва да се завършат до 30 май, а разплащането да стане до 30 юни. Очевидно това е невъзможно“, каза Чайков за БТА. Той напомни, че според проекторешението, прието вчера от регионалната парламентарна комисия, удължаването е до избор на нов изпълнител, но не по-късно от 30 септември тази година. По думите му обаче има механизъм поне за най-опасните участъци по най-бързия начин да се обезопасят, като започнат довършителните работи по тях.

Петков: Надявам се тази седмица НС да одобри плащанията към пътните фирми

Премиерът Кирил Петков се надява тази седмица парламентът да одобри плащанията към пътните фирми. Той каза това на общодържавна среща п...

 

Снимки: БГНЕС

Припомняме, че на 13 април работещите в бранша протестираха в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите от държавата над 1,1 млрд. лв. за извършени от тях дейности. Дължимите суми са за периода до 31 декември миналата година, като основната част от тях са от миналата пролет, когато пътната агенция спря да възлага дейности. 

Комисията по регионална политика прие във вторник (19 април) решение за начина на разплащанията и поддържането на републиканската пътна мрежа. Очаква се заседание и на Бюджетната комисия, за да може решението да мине и в пленарната зала.

ОЩЕ: Настимир Ананиев каза как ще се плаща на пътните строители

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com