Шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров подаде оставка

28835
Шефът на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров подаде оставка
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Ръководителят на Спецализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е подал оставка.

Молбата му е била одобрена днес на заседание на прокурорската колегия във ВСС с 9 гласа "за" и нито един против. Петров е назначен за редови обвинител в Специализираната прокуратура.

Временен ръководител на Специализираната прокуратура ще бъде Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура, определи още колегията със същото мнозинство.

Под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите са видими. Но е възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител и заради това е подал оставка, съобщи гланият прокурор Иван Гешев. "В специализираната прокуратура има специфики, рискът е по-голям, като например подлагане на атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси, чисто политически атаки и медийното отражение, и се стига до амортизация. Натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули, няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура, което е обяснимо", допълни още Гешев, и благодари на Петров за работата му в Специализираната прокуратура.

Гешев отбеляза още, че работата в тази институцията била много и напрегната. Това водело и до известна амортизация.

Прокурор ударил дете за това, че го прередило на опашка

В края на март Димитър Франтишек Петров – известен прокурор от Софийска градска прокуратура - нападнал, душил и бил дете в училищ...

Според него административният ръководител в специализираната прокуратура можел да бъде полезен 5-6 години.

Петров оглавяваше Специализираната прокуратура от 2018-а като временен шеф, а на следващата година бе избран от ВСС за административен ръководител. 

Припомняме, че името му се свърза с неприятен инцидент през 2017 година.  Тогава сайтът "Биволъ" съобщи, че той е ударил деветокласник, който го е прередил на опашката пред училищна лавка. Официална реакция от прокуратурата тогава нямаше. По това време главен прокурор беше Сотир Цацаров, който коментира казуса, преди Франтишек да бъде определен за временен шеф на Спецпрокуратурата. "Няма никакви основания да се приеме, че Димитър Петров няма качествата временно да ръководи тази прокуратура. Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии са съобщили, не отговарят на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното поведение на собствениците на тези медии. Това е истинската причина за възникналата кампания срещу Димитър Петров", каза Цацаров, цитиран от lex.bg.

Преди това Франтишек беше командирован в градската прокуратура. През 2015 г. той отказва да образува разследване срещу Делян Пеевски по сигнал за набеждаване, подаден от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в опит за убийство на Пеевски. Разследването за подготвяне на атентат беше прекратено заради липса на доказателства.

Отново Франтишек прекрати и разследването за изтеклите записи от аферата "Яневагейт" Мотивът - по направените записи бе назначена експертиза, която установи, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани.

Според Гешев специализираното правосъдие е флагман на борба с престъпността

Главният прокурор Иван Гешев похвали съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и от Специализирания наказателен съд за решен...

Той се явяваше като прокурор и по делото за данъчни престъпления срещу шефа на "Софарма" и издател на сайта "Клуб Z" Огнян Донев. То завърши с оправдателна присъда на първа инстанция.

Франтишек  беше заедно с шефа си Иван Гешев и по време на показния арест на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха осъдени на първа инстанция, но съдът написа в мотивите си, че по време на ареста е била нарушена презумпцията за невинността на Иванчева, която е гарантирана от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както "публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ". "Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност", прие съдът. А Иванчева заведе дело в Страсбург и вероятно данъкоплатците ще покрият солено обезщетение заради действията на разследващите.

Спецпрокурорът неотдавна присъства и на претърсването в офисите на фирмите на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Вижте още:

Димитър Франтишек временно поема Спецпрокуратурата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com