Шишков: Строителството на "Хемус" е възстановено - извадихме инфраструктурните проекти от кома

3773
Шишков: Строителството на "Хемус" е възстановено - извадихме инфраструктурните проекти от кома
Снимка: Actualno.com

Извадихме големите инфраструктурни проекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков пред журналисти. Министърът уточни, че последните няколко дни са направени плащания за големите инфраструктурни проекти. Стана ясно, че плащанията са били общо 120 млн. лв. 

Още: Всички новини за автомагистрала "Хемус" - четете ТУК. 

Регионалният министър инспектира на Лот 3 на "Хемус".
"Днес проверяваме третия участък. В няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът така, че да бъде по-удачно спрямо съществуващия терен. В това няма нищо лошо. Лошото е, че се е загубило изключително много време", каза Шишков. 

Той поясни, че е много чувствителен на тема качество, но и на тема срокове. "Сега ще поискам да бъде направена точна сметка това забавяне до какво ще доведе и за колко време ще бъде. Това, което може да разчитате на новото ръководство на Министерство на регионалното развитие и на "Автомагистрали" е, че тези проекти, които са били затлачени, ще бъдат максимално бързо разгледани и ако всичко е наред, ще бъдат одобрени така, че да не се пречи на сроковете за изпълнение на строителството. В другите части очевидно се строи. 

Шишков каза, че е избрал Лот 3 на магистралата, защото е имало извършено строителство, когато не е било плащано. "Това време не се е използвало проектите да бъдат направени", добави той. 

По думите му до мястото на проверката свършва истинското строителство на "Хемус". "Зад нас на около 200-300 метра започва този хаос, който бяхме намерили в бъдещото строителство на "Хемус". Незаконното строителство на 4-ти и 5-ти Лот и истинската строителна илюзия на 7-ми и 8-ми Лот, в който няма и трасе. Всяко нещо, което сме намерили още в предишния служебен кабинет, имаме решение как да бъде оправено", добави още министърът. 

"Вчера съм качил на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството предложение за изменение в Закона за устройство на територията за обявяване на търпими тези незаконни строежи, които бяха допуснати в строителния хаос от времето на управлението на ГЕРБ. Надявам се следващото Народно събрание този текст да бъде одобрен, за да може да се продължи магистрала "Хемус", коментира Шишков. 

Министърът коментира, че към днешна дата е възобновено строителството на "Хемус" 1, 2 и 3. Той прогнозира, че ако Лот 2 не бъде построен, Лот 3 няма как да се ползва. Той увери, че за Лот 1 ще се форсира строителството.

Той обеща, че строителството ще бъде проверявано до края на служебния кабинет. Стана ясно, че Лот 9 е почти готов, като той е с дължина 16 км. 

Още: Над 120 военнослужещи продължават да отстраняват щети в Карловско

Министър Шишков коментира темата с пътищата за пострадалите от наводненията села в Карловско. "За тези села независимо от това, че стопанинът е общината, специално не само Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а всички министерства сме се впрегнали да намерим начин по различни фондове да бъдат осигурени пари", каза още той. По думите му освен по бедствия и авраии, ще се търсят и други варианти за финансиране. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com