Слави Трифонов за решението на съда: Отвратен съм

16350
Слави Трифонов за решението на съда: Отвратен съм
Снимка: БГНЕС

Решенията от референдума, инцииран от „Шоуто на Слави“, не са задължителни. Това постанови и петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), точно каквото беше решението и на тричленен състав на ВАС.

По-късно след като стана ясно решението на съда, Слави Трифонов изпрати писмо до медиите.

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Днес Върховният административен съд окончателно се произнесе по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от Референдума.

Днес съдът взе едно странно и неморално решение. От една страна, потвърди присъдата на предишната инстанция, която признава, че ЦИК са опорочили крайния резултат на Референдума. От друга страна, не провери фактите докрай.

Ще ви припомня фактите. Още преди провеждането на Референдума, в нарушение на закона, ЦИК постанови да не се броят бюлетините без плик. Все едно тези бюлетини не съществуват. Все едно хората, пуснали ги в урните, не съществуват.

Тогава предната инстанция на ВАС добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Това бяха 500-те бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. Съдът тогава позволи да бъдат отворени наново само 44 секции. И от тях се появиха неотчетени 500 бюлетини.

На сегашното дело ние пожелахме да бъдат отворени и другите избирателни секции, за да се види реалният брой на всички неотчетени бюлетини. Защото общият брой избирателни секции е 12 340. От всичките 12 340 са проверени само 44.

Логиката говори следното - след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296? Отново според логиката и математиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 , най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много, много повече от “липсващите” според ЦИК 12 000.

Истината щеше да възтържествува, ако към общата избирателна активност бяха добавени не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всичките 12 340 секции.

Окончателно: Решенията от референдума на Слави Трифонов не са задължителни

Решенията от референдума, инцииран от „Шоуто на Слави“, не са задължителни. Това постанови и петчленен състав на Върховния ...

Днес съдът буквално опорочи волята на българския народ, защото, от една страна призна, че ЦИК умишлено са нарушили закона и изкривили резултата от референдума, и от друга страна, не доведе разследването до край.

Така съдът практически узакони лъжата и оправда нарушаването на закона.

Днес получихме поредното доказателство, че съдът не е независим орган, а е слуга на политическата класа.

Росен Петров: Слави ми беше като брат

В една много откровена изповед Росен Петров говори за разделите си със Слави, Бареков, Любо Нейков и Евтим Милошев. В интервю Разкрива ...

Уважаеми съграждани, ще си позволя да перифразирам Васил Левски, който, както знаете, е казал - “Времето е в нас и ние сме във времето”. Вижте докъде я докарахме 150 години по-късно. Несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта.

Дали вие се отвращавате от тази несправедливост, която ни заобикаля на всички нива - не знам.

Но аз съм отвратен!"

Припомняме, че на проведения заедно с последните избори за президент референдум беше казано "да" с много над 50% от гласувалите на всеки от следните въпроси:

Цветанов в "Шоуто на Слави": Няма нищо договорено между ГЕРБ и Слави Трифонов

Няма нищо договорено между ГЕРБ и Слави Трифонов. Това заяви в "Шоуто на Слави" председателят на парламентарната група на ГЕРБ и замест...

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За да се превърнат отговорите на тези въпроси в закон, трябваше да бъдат изпълнени следните две условия. Първо - над 50% от отговорилите да са казали "да". Второ - да са гласували над 3 500 585 души т.е. по-висока избирателна активност от тази на последните парламентарни избори преди плебисцита. Всъщност по това дело инициаторите оспорваха броят на гласувалите. За да станат моментално решенията от референдума закон, не достигаха 12 027 гласа.

ВАС постанови, че ЦИК е преборила 500 бюлетини по-малко, но това не е достатъчно, за да бъде прескочена границата на избирателната активност. Спорът относно избирателната активност между прокуратурата и ЦИК се развиваше на следната база - държавното обвинение твърдеше, че и бюлетините без плик трябва да влязат при отчитането на активността, а позицията на ЦИК беше, че при наличие на още бюлетини без плик би трябвало да има и още подписи, ако е пропуснато бюлетината да се сложи в плик и затова не са броени бюлетини без пликове.

Иначе ГЕРБ вече внесе законопроект за приемане на мажоритарната система съгласно предложения от референдума вариант - мажоритарен вот в два тура с абсолютно мнозинство. Действието на партията на Борисов накара Слави Трифонов да прекрати протеста си пред парламента - в продължение на седмица всеки ден той прекарваше няколко часа пред Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com