Капаните в законопроекта на ГЕРБ за мажоритарния вот - районирането и чужбина

6722
Капаните в законопроекта на ГЕРБ за мажоритарния вот - районирането и чужбина
Снимка: Actualno.com

Новото райониране на България, както и гласуването от чужбина се очертават като своеобразни капани и най-горещите теми за дебат по законопроекта за промяна на Изборния кодекс, с който се предлага въвеждане на мажоритарна система за гласуване с абсолютно мнозинство в два тура. Това показва анализ на Actualno.com на новия законопроект.

Райониране

Слави Трифонов: ГЕРБ печели най-много при мажоритарен вот, но не отведнъж (ВИДЕО)

Тогава бяха умните и красивите, други сме сега. Това заяви популярният телевизионен водещ Слави Трифонов в коментар пред Actualno.com. ...

Политически независими органи следва да определят границите на едномандатните райони – общо 240 на брой. Като такъв орган вносителите на законопроекта от ГЕРБ виждат президента. Според предложението не по-късно от 56 дни преди датата на изборите, държавният глава трябва да очертае, наименова и номерира съответните райони, като за целта използва данни от последното преброяване на НСИ и от ГРАО. С това изискване президентът бива натоварен със сериозно правомощие. Друг тънък момент в изискването е да се ползват данните от последното преброяване на НСИ – към настоящия момент това е преброяването от 2011 година. Досега НСИ е извършил 17 преброявания в демографската история на България.

С написания по този начин законопроект ГЕРБ не внася свое предложение за райониране. Такова имаше в законопроекта, писан от омбудсмана Мая Манолова и внесен в 43-тото Народно събрание от Георги Кадиев. Картата обаче беше пълна с недомислици – например празни места, които са на територията на България, но не влизат в нито един избирателен район.

Регистрация от чужбина

За да може български гражданин да гласува, се въвежда активна регистрация. За активната регистрация ще се използва интернет страницата на ЦИК. Това повдига въпроса относно техническото обезпечение на страницата, след като по време на местните избори сайът на комисията беше свален с хакерска атака, наред със сайтовете на редица държавни институции.

Първият законопроект на ГЕРБ ще е за мажоритарната система

Първият законопроект, който ще бъде внесен от ГЕРБ в началото на другата седмица, ще бъде законопроектът за мажоритарната система. Това...

При активната регистрация, в заявление на кирилица избирателят вписва имената си по паспорт, лична или военна карта, ЕГН-то си и постоянния си адрес в България. Според депутата от ГЕРБ и един от вносителите Данаил Кирилов всеки българин, живеещ или пребиваващ в чужбина, има адрес в България – въпросът бил колко е верен. Вписва се и настоящият адрес или адресът на пребиваване в съответната чужда държава, както и мястото, на което избирателят желае да гласува. Условията и реда за извършване на активната регистрация обаче ще бъдат определяни от ЦИК. Всеки желаещ да гласува от чужбина трябва да подаде заявление за активна регистрация най-късно един месец преди датата на изборите.

Общи положения

Припомняме, че изрично в законопроекта е записано, че всяка партия, коалиция и инициативен комитет може да издига един кандидат в съответния едномандатен район. Освен това въвеждането на тази система премахва сега съществуващата преференция. За да спечели даден кандидат още на първи тур, трябва да вземе над 50% от действителните пуснати гласове – иначе седмица по-късно следва втори тур, в който участват само първите двама от първи тур. Възможно е да участват и повече от двама, ако на второ място, с равен брой гласове, има повече двама или повече кандидати. Ако на втори тур има повече от един победител т.е. двама или повече кандидати с равен брой гласове, няма избран кандидат и се насрочва нов, частичен избор. Не е изяснено обаче какво се случва, ако депутат бъде избран за министър или областен управител – кой заема мястото му. Преди ден Данаил Кирилов обяви, че това ще е въпрос, който парламентът трябва да реши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика