Тематична изложба в Павликени

17810
Тематична изложба в Павликени
Снимка: Агенция КРОСС

За Деня на археолога - 14 февруари - Историческият музей в Павликени подготвя специална изложба, съобщи Община Павликени.

Oбщина Павликени и Исторически музей-Павликени организират тематична изложба, озаглавена „Във виното е истината. Празници на виното и плодородието през Античността” по случай Св. Трифон Зарезан. Денят 14 февруари, когато по стар стил се чества светецът, е избран за празник на българския археолог още през 1971г.

Единствената антична пещ у нас може да се види в Павликени

Единствената у нас антична пещ вече може да се види в музея в Павликени. Находката е част от Античния керамичен център и беше заплашена...

По повод  празниците Исторически музей - Павликени показва находки, открити преди повече от тридесет години от археолога Богдан Султов при разкопки на Античния керамичен център в близост до града.

Археологът в Историческия музей - Павликени Калин Чакъров ще направи мултимедийно представяне, свързано с темата на изложбата. „Живи” примери от витрините ще онагледят почитани в древността култове, които залягат в основите на някои съвременни обреди, каквито са например тези в деня на Св. Трифон Зарезан.

В експозиционната зала на Античния керамичен център край Павликени са изложени няколко редки находки от римската епоха, свързани с почитането на божествата на плодородието.

Сред експонатите в Античния керамичен център присъстват и находки, представящи някои от сподвижниците на Дионис. Глинен калъп за апликация разкрива образа на учителя на бога на виното Силен.

Тематична изложба в Габрово

Жителите и гостите на Габрово имат възможността да се насладят на тематична изложба, съобщи Агенция Фокус. По случай Деня на ножарите ...

Откриването е на 13 февруари от 14:00ч.в новата музейна сграда на Античния керамичен център. Община Павликени осигурява безплатен транспорт за желаещите да присъстват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com