Тол такси в България до края на годината

4451
Тол такси в България до края на годината
Снимка: iStock/Guliver

До края на годината Еврокомисията трябва да одобри тол таксите за движение по българските пътища. Преди това обаче, във втората половина на септември Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) ще представи 3 варианта за цените на винетките. Това съобщи за Монитор инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Той припомни, че тол системата ще даде възможност да се събират по-високи такси от тежки превозни средства над 3,5 т, които най-много разбират пътищата ни.

Нанков дава старт на ремонта на над 80 км пътища в Южна България

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще даде старт на ремонта на над 80 км пътни участъци в Южна Бълг...

„Ще се постигне справедливо заплащане“, поясни инж. Глосов. „В момента от пътни такси повече пари се събират от леките коли, а те най-малко похабяват пътищата. Настилките се рушат от тежките автомобили. На един тир му струва да мине през България двайсетина лева, а пред съседна Сърбия за същото разстояние се плаща 100 лв.“, припомни той.

Междувременно днес парламентът ратифицира споразумението с МБВР за консултантски услуги по тол-системата. То има за цел да подпомогне дейността на Агенция „Пътна инфраструктура” при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси у нас. Предвижда се АПИ да използва експертизата на Международната банка за възстановяване и развитие, за да изпълни успешно проекта за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за такси у нас. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т таксите ще се събират на база изминато разстояние, а за автомобилите с маса до 3,5 т - на база време, (електронна винетка), стана ясно по време на ратификацията на споразумението.

Консултантската услуга на МБВР включва анализ и определяне на тарифите за пътно таксуване и обхват на мрежата, като за тази цел ще се спазва европейското законодателство в областта на таксуването на пътя.

Реализацията на тол системата се забави с години. На всички процедури се появяваха дребни фирми, учредявани само за да пускат жалби и да бавят въвеждането на електронните винетки.

Жители на две села събраха пари и ще ремонтират път сами

Жителите на две села – Горни и Долни Вадин са събрали средства, за да ремонтират държавния път, който ги свързва с област Плевен...

От тол системата, чиято експлоатация ще започне догодина се очаква значително увеличаване на приходите от пътни такси, прогнозират от АПИ. През март строителният министър Николай Нанков прогнозира, че пътни такси ще се плащат за използването на около 55% от пътната мрежа в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com